maandag, oktober 09, 2006

Centen

Tijdens het colloquium naar aanleiding van 100 jaar BOIC was, volgens hetgeen ik in de kranten kon lezen, droefenis troef. De huidige budgetten van het BOIC blijken totaal ontoereikend te zijn om nog medailles op de O.S. te kunnen halen, en volgens dhr. Beckers, voorzitter van het BOIC is het hoog tijd dat er eens één visie op de topsport komt. "Vandaag lopen we hopeloos achterop ten opzichte van andere landen. In Nederland gaat er nu al jaarlijks 40 miljoen euro naar topsport. In Australië zelfs 120 miljoen. Groot-Brittannië investeert met het oog op Londen 2012 liefst 900 miljoen euro in de volgende zes jaren. (...) Wat betreft de eenheidsvisie: "Nu is die er niet. Of beter gezegd, nu zijn er te veel visies. We moeten dringend af van de complexe structuren en het grote aantal verantwoordelijken dat zijn zeg wil hebben." (De Morgen,7/10/06 p.41)
Dat laatste begrijp ik niet goed. Ik dacht net dat de topsportmanager overkoepelend werkte boven het BLOSO, het BOIC en de federaties. Voor zover ik weet is hij of de topsportexpert aanwezig bij de gesprekken over de topsportstatuten, samen met de drie andere partners. Moet ik daaruit afleiden dat de voorzitter van het BOIC niet op de hoogte is van het werk van de topsportmanager, of dat hij het tenminste niet au serieux neemt? Enkele dagen eerder trok ook Piet Moons, marketingdirecteur van het BOIC aan de alarmbel. Hij vroeg dringend om een meer professionele opleiding van de (jeugd)trainers in de verschillende clubs. Hij liet, al was het tussen de lijnen, zeer goed verstaan dat de clubs daarop ruim onvoldoende scoren. Een oplossing lijkt echter niet onmiddellijk voorhande te zijn. Centen, weet je.
Zo te zien is er niks nieuws onder de zon. Wat me opvalt is dat het BOIC lijkt te berusten in de huidige situatie. Ik vrees echt dat we nog jaren gaan blijven aanmodderen. Alle voorspellingen over het aantal medailles zijn dan ook nonsens. Zoveel medailles als we meer middelen ZOUDEN hebben, zoveel medailles in 2008, zoveel in 2012 en zoveel in 2016... Medailles zullen vooral het gevolg blijven van individueel talent en werkkracht. We zullen moeten roeien met de riemen die we hebben, en minder zagen over de riemen van de andere boten.

6 Comments:

At 10/10/2006 08:23:00 a.m., Anonymous piet peters said...

Ja, zo'n Beckers denkt natuurlijk dat hij met geld alles kan kopen...

 
At 10/10/2006 09:31:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Wat een motivatie voor het aankomende jeugd-talent. We horen dat in het zog van Justine , Kim (Clijsters en Gevaert) en zelfs in het zog van programma's als Dancing on Ice , heel wat jongeren een bepaalde sport beginnen te doen , allicht in vele gevallen met de hoop om ooit eens een hoog niveau te bereiken. Soms terecht (hopelijk). Als dan de kans op Olympische medailles veeleer afhankelijk gemaakt wordt van geld , ipv talent , dan is dit niet bevorderlijk voor de motivatie. Talent krijg je mee , techniek en fysiek kan je opbouwen , maar budgetten : daar heb je als sporter geen vat op vrees ik.

 
At 10/10/2006 10:34:00 a.m., Anonymous Jos Verleysen said...

Hoi Paul,

Zo'n dertig jaar hield ik het als trainer,maar ook als leraar,bij de mening dat het resultaat het product is van talent x inzet.Die plastische voorstelling had het grote voordeel dat men al gauw begreep dat indien het talent of de inzet aan de zeer lage kant was het resultaat ook navenant mocht verwacht worden.
De jongste tien jaar evolueerde mijn benadering,zowel in de sport als op school, echter naar een product van drie factoren:
resultaat=talent x inzet x omgevingsfactoren.Bij de omgevingsfactoren ben ik er nog niet uit of we dan een intern product van kleinere factoren,dan wel een eerst uitgewerkte som van mogelijke samenstellende bestanddelen moeten in rekening brengen.Maar in elk geval zijn er daar heel wat:de interesse van de ouders,de kwaliteiten van de trainer of coach,de traingsmogelijkheden of -omstandigheden,de gepaste medische omkadering,enz.enz.In de 50 jaar dat ik sportte of sport volg heb ik nog nooit een structuur alles weten bepalen,wel weten helpen of bijdragen tot het product van talent x inzet...

 
At 10/10/2006 11:37:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Topsport , topsportmanager, topsportexpert , topsportstatuten , gouden medailles, ...

Precies of er niks anders bestaat in de sportwereld. Beter eerst goed werk leveren aan de basis. Geef clubs de middelen die ze vragen en nodig hebben. Promoot sport op school , bouw meer zwembaden , wielerpistes, sportcentra, doe talentdetectie in de clubs, ...

 
At 10/10/2006 01:18:00 p.m., Blogger wimvdputte said...

Paul,
Enkele jaren geleden heb ik in Gent een eigen triathlonclub opgericht, waarbij ik een professionele begeleiding door gediplomeerde trainers als één van de belangrijkste prioriteiten zag.
Nu 2 jaar later hebben we om-en-bij de 60 zeer actieve leden en drie gediplomeerde triathlontrainers waarvan er 2 via VLABUS betaald worden en ééntje het gratis doet (ik dus).
Gediplomeerde trainers zijn echter zo goed als niet te vinden. Gelukkig hebben we via VLABUS er wel twee gevonden, maar moeten die wel 19,00 euro/uur betalen.
We kunnen nu wel uitpakken met gediplomeerde triathlontrainers, maar moeten wel harken om voldoende centen bij elkaar te krijgen om die mensen te kunnen betalen.
Ik zou er eigenlijk nog 2 of 3 trainers moeten bij hebben, maar dat gaat niet.

BLOSO voorziet in de toekomst zogezegd centen om jeugdopleidingen te ondersteunen. Op welke manier? Door gemeenten extra middelen te geven om de jeugdopleidingen te stimuleren. Hoe zullen de meeste gemeenten dit doen? Door dat geld te gebruiken om hun sportfunctionarissen een paar jeugdsport-events te laten organiseren. Hierdoor krijg je als club misschien een paar extra jeugdleden bij, maar sta je qua aantal trainers en financiën nog altijd even ver.
Het zou al een stuk helpen indien BLOSO bvb de helft van de trainerskosten zou terugbetalen. Da

 
At 10/10/2006 01:23:00 p.m., Blogger wimvdputte said...

sorry, plots op RETURN gedrukt.

Hier het laatste stukje van mijn betoog

Dan kunnen we dubbel zoveel trainers aantrekken als we er nu hebben. Eén van de belangrijkste troeven die wij hebben is toch wel de uitstekende begeleiding van onze trainers.

En wat betreft het BOIC: vraag eens hoeveel miljoenen euro's ze op hun spaarboekje staan hebben? Daar wordt al jarenlang schandaal over gesproken, maar daar wordt nog steeds niets aan gedaan. Dan hebben ze nog het lef om te verklaren dat hun budget "ontoereikend" is.
De helft wordt terug op een spaarrekening gezet (voor als het slecht zou gaan). Komaan zeg !!!
Met de jaarlijkse interesten van het uitgezette bedrag kunnen ze een ganse ploeg financieren.

Groeten,
Wim

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home