donderdag, september 07, 2006

Te weinig grote teut

Knokke is al enige jaren uitgegroeid tot de plac-to-be van de Belgische triatlon, iedere eerste woensdag van september. Tien minuten na de opening van de inschrijving voor deze wedstrijd is het deelnemerscontingent (1000 atleten!) volgeboekt, tot spijt van nog honderden andere triatlonfanaten. Een droom voor iedere organisator, een droom die moet verdiend worden, iedere editie opnieuw. Ik was er gisteren bij, als toeschouwer. Tot bijna twee uur na de finish van de winnaar zag ik triatleten zich schuifelend, haast strompelend richting aankomst bewegen. Sommigen hadden de blik op oneindig, anderen star naar beneden gericht. Misschien is triatlon toch niet de beste "sport voor allen", dacht ik zo.
Luc Van Lierde en Marc Herremans kwamen uiteindelijk niet aan de start. De wedstrijd van Monaco had te diepe sporen nagelaten. Twee dagen recuperatie bleken ruim onvoldoende. Bovendien had Marc pijn aan zijn ribben, en was Luc maandagochtend opgestaan met behoorlijk wat rugpijn die ook nog uitstraalde naar zijn linkerbeen. Niet zo best. Ik hoop dat beiden mits de nodige behandeling volgende week hun normale trainingsschema zullen kunnen oppikken.
De winnaar van de Zwintriatlon, Marino Vanhoenacker, maakte indruk op mij. Scherp, afgetraind, zonder meer "good loocking" nam hij gemakkelijk afstand van de tegenstand, of wat daar voor hem moest voor doorgaan. Deze wedstrijd was een tussendoortje, een laatste kleine test voor zijn grote objectief dit jaar. De Ironman van Hawaii. Fysiek kan hij het aan, daarover bestaat geen twijfel. In de Ironman van Klagenfurt finishte hij in een tijd van 8u en 7 min, na een solotocht over 226 kilometer (3.8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42 km lopen). Tegen meer dan 40 km/u raasde hij op zijn dooie ééntje over de Carinthische wegen,daarna liep hij nog eens een marathon aan meer dan 15 km/u. Sterk, heel sterk. Marino Vanhoenacker is één van die topatleten die we hebben, samen met een heel deel andere toppers onvoldoende gekend, soms zelfs miskend. Te weinig grote "teut", waarschijnlijk.
Met Marino, Rutger Beke, Luc Van Lierde en Marc Herremans zullen we in Hawaii, tijdens de allergrootste, de zwaarste en de meest legendarische uithoudingsproef van één dag,niet onopgemerkt blijven. Geloof me maar. Jammer dat de VRT (tot nogtoe) beslist heeft om er niet bij te zijn. Ze gaan iets missen.

22 Comments:

At 9/07/2006 09:47:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Mocht het een wielerwedstrijd in Hawaii zijn zenden ze het wel uit hoor...

 
At 9/07/2006 10:00:00 a.m., Blogger wimvdputte said...

Paul,
Jij weet toch evengoed als ik dat de VRT alleen maar naar Hawaii gaat als hun reis + verblijf + onkosten betaald worden.
Wil je op tv? Dan moet je daar voor dokken.

Het lot bijna alle sporttakken (behalve het voetbal, wielrennen, tennis, motorcross en F1) beschoren zijn. Waar is hier de neutrale informatieplicht en het openbaar nut van VRT te zoeken? Nergens natuurlijk. Het is allemaal harde commercie geworden.

 
At 9/07/2006 11:01:00 a.m., Blogger eric said...

Vorig jaar was de VRT aanwezig met een ploeg. Toen ik opmerkte dat ik het tof vond dat de VRT eindelijk interesse vertoonde voor de Ironman, keek de cameraman naar mijn startnummer en antwoordde; voor zo een hoog startnummer ga ik mijn tijd niet verspillen.
Misschien was het als grap bedoeld, maar volgens mij tekent het toch de mentaliteit van de gemiddelde sportredactie in Vlaanderen.

 
At 9/07/2006 11:03:00 a.m., Blogger Pierre Vis said...

Idd jammer dat de VRT geen verslag brengt. Ok, je kan moeilijk de ganse wedstrijd in beeld brengen, maar gezien de weelde aan Vlaamse triatleten lijkt een uitgebreid verslag wel gerechtvaardigd!

En wat dat 'dokken' betreft, dat kan ik enkel bevestigen. Voordat de VRT komt filmen moet er (veel!!) geld op tafel gelegd worden, en daar zijn de kleine sporten de dupe van.

 
At 9/07/2006 11:04:00 a.m., Anonymous atleet said...

dag Paul,

Even vraagje ivm rug Luc: ook ik heb na wedstrijd 10 dagen last van rugpijn en pijn in de bil, heb tot nu toe niets gevonden wat deze 'wedstrijdkater' snel en efficient doet verdwijnen (kine, osteo, chiropraxie,...). Wat doet Luc in deze omstandigheden om zo snel mogelijk terug fit te zijn ?

 
At 9/07/2006 11:11:00 a.m., Blogger Wil said...

Dit is gewoon de mentaliteit van heel het land, zolang het niet over voetbal, wielrennen en andere bovengenoemde sporten gaat is men hier helemaal niet sportminded.

De doorsnee Belg weet amper wat triatlon is, omdat er niet of zelden over geschreven wordt en vooral omdat het slechts sporadisch in minimale reportages op tv komt. En als het dan eens in't nieuws komt, is het weer niet positief (zie het geval Beke).

Ze snappen dus niet wat je er allemaal voor moet over hebben om in Hawaii te graken, tegen een bal shotten is veel makkelijker.

Alhoewel, gisteren,... maar laat ons daar maar over zwijgen.

 
At 9/07/2006 11:29:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Dag Paul ,
Enkele weken terug ben ik via de link op de website van Sven Nys op jouw blog terechtgekomen en moet zeggen het heeft een verslavende werking gehad. Jouw onverbloemde stijl en inzichten gekoppeld aan wetenschappelijk onderlegde kennis werken vefrissend.Keep up the spirit zou ik zeggen. Mag ik een requestje doen voor een blog? Deze morgen op Radio 1 bij Koen Fillet een sporteconoom bezig gehoord. Aan de brave man werd de vraag gesteld of de uitspraken van o.m. Tom Boonen (toch de WK wielrennen op de weg) dat de Tour en soortgelijke wedstrijden best een pak lichter gemaakt worden als men doping wil bestrijden ook economisch realiseerbaar waren. Ter info de man antwoordde dat een "Tour light" hiervoor geen oplossing waren omdat mindere goden zich dan zouden kunnen geroepen voelen om via doping een stapke hoger te klimmen tot het niveau van potentiele tourwinnaar. Als voorbeeld van zo'n mindere god noemde hij Tsjallinghi -ik schrijf het hoogstwaarschijnlijk verkeerd - de Fries die dit jaar enkele minder belangrijke wedstrijden won.Hij noemde niet de naam Landis maar ik kon het niet laten om spontaan de naam Landis met het begrip "mindere god" te verbinden. (hoewel ik me realiseer dat ik persoonlijk nooit Landis' prestatie zal evenaren). Graag jouw inzichten hierover in een blogske, coach.

 
At 9/07/2006 11:39:00 a.m., Blogger Ken said...

En of ze iets gaan missen ! Ik volg Marino nu al een heel jaar via zijn blog en zijn hoogtstages en wedstrijden en ik kan je verzekeren dat hij in super vorm is. Ik hoop dat hij een goeie dag heeft in Hawai en dat hij kan meestrijden voor de eerste plaats, maar daar twijfel ik niet aan. In België hebben ze echt geen idee wat een toppers we hebben in de triathlon. Hopelijk wint er eentje hawaï en krijgt de sport weer een beetje aandacht. Misschien een klein interview op tv en een artikeltje van 1/3 pagina na de 8 voetvalpagina's in de krant. Wie weet wordt het wel een halve bladzijde als fc Brakel forfait heeft gegeven tegen Fc de neteshotters en er niets meer te schrijven valt. Afwachten dus ... !

 
At 9/07/2006 12:27:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dank zij het dopinggeval van Rutger Beke weet de doorsnee belg WEL wat triathlon is. Jammer voor Rutger maar zijn zaak was de beste reklame die we in jaren nog gehad hebben.

Het probleem begint volgens mij bij de Federatie. Die zitten stilzwijgend in hun kantoorke in Berchem. Zij zouden naar de pers moeten stappen , niet de atleet,de kleine club of de coach. Na iedere wedstrijd in Belgie , recreatief of SP , moet er een persbericht verstuurd worden. Pas dan verschijnt het in de kranten , pas dan zijn sponsors geinteresseerd, pas dan is er geld en ja ... pas dan kan je concureren met de grote sporttakken.

Vorig keer zijn ze wel naar Hawaii geweest omdat de voorzitter van de federatie er ook was , samen met een paar goden van BLOSO. Een snoepreisje. Resultaat : UNKNOWN

Zolang er teveel geteerd wordt op de prestaties van de atleten en men uitspraken doet zoals : " we zijn toch goed bezig" zal er niks veranderen.

 
At 9/07/2006 12:31:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Paul,

toeval wil dat ik vannacht nog mail heb verstuurd naar de redactie van Sporza.be

die pipo's hadden 3 regels te melden op teletekst ivm de Zwin-triatlon + op website geen woord/foto vd wedstrijd terug te vinden ?!

weet ook wel dat ze hierover géén pagina's kunnen vullen, maar iets meer aandacht + respect verdienen die gasten wel ...

als er nu één sport is die jeugd kan doen bewegen, is het toch wel triatlon - geen triatlon op jonge leeftijd, maar de sport meer in de picture brengen, waardoor ze één (of meer) van de triatlon-disciplines gaan kiezen ... en later ...

maar neen, de Vlaamse Pers stuurt liever 10-tallen journalisten, camera's, ... naar Armenie voor wat nep-sport (heb veel respect voor voetbal, want zelf nog lang bij FCB gespeeld in de jeugd, maar de proporties aandacht zijn erg sterk overdreven)

maar oh wee, als er een triatleet (onterecht) wordt betrapt, dan is het dé headline !!!

wat een onnozelaars !!!

 
At 9/07/2006 12:58:00 p.m., Blogger wimvdputte said...

Collegae,

Sport op televisie of sport in de kranten hebben totaal niks met de begeestering van "sport" te maken.
Sport = emotie bestaat alleen maar op het veld, bij de supporters en de marketingboys.

Enkele cijfers:
In ons belgenland zijn we amper met zo'n 2.000 triathleten, waarvan de meesten slechts heel sporadisch een recreatief wedstrijdje meepakken.

In ons belgenland zijn er bvb in Oost-Vlaanderen alleen al 253 voetbalclubs. Ervan uitgaande dat elke voetbalclub gemiddeld zo'n 100 leden heeft zijn dit in één provincie al 25.300 voetballiefhebbers die meestal elke week nog een matchke spelen. Zowel van eerste elftal tot jeugdreeks(en). Samen met de boma's en bompa's, de spelers zelf en hun supporters vormt dit een zeer interessante doelgroep voor de kranten om er de meest waanzinnige artikels over te schrijven. Die mensen kopen niet alleen dat ene artikeltje, maar de ganse krant. Elke keer kassa, kassa, dus.
In totaal zijn er in 2002-2003 maar liefst 6.638.997 mensen naar één-of-andere voetbalwedstrijd gaan kijken.
Al die mensen lezen nadien graag een verslag en kopen gegarandeerd de dag nadien een krant.

(alle cijfers gehaald vanop KBVB > Statistieken)

Zo zie je maar.
Wat stelt het triathlonwereldje economisch qua kijkcijfers en lezersbereik voor? Niks.

Als ze al iets schrijven is dat om er zichzelf telkens aan te herinneren en hun geweten te sussen dat ze naast een economische ook nog een sociale functie hebben.

 
At 9/07/2006 01:26:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

sorry, maar den uitleg van die Wim is dikke bulshit ...

wat stelde het tennis voor, voor het tijdperk Clijster-Henin ??? ledenaantallen bij VTV zijn beginnen "boemen" na hun goede resultaten en "plotse" media-aandacht ...

als ik toeschouwersaantallen zie bij bv. triatlon Brugge/Knokke, dan leeft dit méér dan ooit - triatlon is ah groeien, we hebben voor klein land véél toppers, dus RESPECT MAN !

 
At 9/07/2006 01:32:00 p.m., Blogger TomEricFlip said...

Ter informatie : De tennisfederatie heeft een afspraak met oa de Gazet van Antwerpen. Dagelijks een artikel. Hun return ? 1000den abbonementen.

Dus toch actie gewenst van een goed werkende federatie.

Ironflip

 
At 9/07/2006 01:58:00 p.m., Anonymous Bart said...

Hallo,

Eerlijk gezegd heb ik wel mijn buik vol van die artikels over plaatselijke tennisvedettes die tot 3 maal per week mijn krant teisteren. Let wel, ook voor deze sporters heb ik respect, maar een sportredactie waardig moet gewoon meer aandacht hebben voor triathlon/duathlon: als je weet welke opofferingen (zowel fysiek als mentaal) die atleten zich getroosten om op die dag te schitteren (lees de blog van Marino, lees de site van Peter Croes, Marc Herremans, de verhalen van Paul over de terugkeer van Luc Van Lierde,...)dan is het gewoon schandalig dat er zo weinig over wordt geschreven.

Bart

 
At 9/07/2006 02:29:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

groot gelijk - een triatleet/duatleet traint een veelvoud van de uren van een voetballer, tennisser, ...

alleen daarvoor moet men het meer in de picture zetten !!!

 
At 9/07/2006 02:36:00 p.m., Blogger wimvdputte said...

Let op, beste mensen, ben niet tegen triathlon hé. Ben verdorie zelf organisator van de Mr.T. Triathlon in Gent met 700 deelnemers dit jaar en momenteel druk aan het werk om in 2008 (als alles meezit) opnieuw een IM-distance triathlon in ons land te organiseren. Je kan mij dus zeker geen anti-triathlonpolitiek of negativisme verwijten.

Triathlon lééft inderdaad, maar is economisch nog bijlange niet interessant genoeg om te kunnen optornen tegen voetbal of zelfs tennis.
Tenminste wanneer ik de sport uit zakelijk/economisch standpunt bekijk zoals televisie en kranten dit doen.
Het spreekt vanzelf dat ik dat zelf ook anders zou willen zien.

Wat betreft de VTV.
Die heeft idd een overeenkomst met enkele kranten, ook met De Gentenaar/Het Nieuwsblad. Dat is een mooie geste, maar ook weer een heel interessante doelgroep voor die kranten want er zijn in Vlaanderen 491 tennisclubs die samen goed zijn voor 150.000 leden (Bron VTV-website).

 
At 9/07/2006 05:46:00 p.m., Anonymous Frank said...

Ik kan WIm enkel gelijk geven, een vriend van mij is "hoofdredacteur" bij het nieuwsblad en die komt er voor uit dat triatlon hun kou laat.
Ze kennen er zelf ook niets van enhalen er hun neus voor op wegens geen toppers als excuus...
en als je er dan mee in discusie gaat zwaaien ze telkens met die voetbalcijfers, uit onderzoek is gebleken dat al dievoetballers de gazet kopen.. op die 2000 triatleet lezers laten hun koud.
ik noem het geen journalistiek meer meer maar platte commerce.
maar de federatie zou hier wel werk van kunnenmaken door iemand fulltime als persattaché te laten werken.

 
At 9/07/2006 09:45:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

nog nen fulltime ?
ze werken daar al met 5 of 6 fulltime's voor amper 2000 triathleten.

 
At 9/07/2006 11:04:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

de vorige jaren was er een ploeg van de VRT omdat de sponsors van Rutger, Luc en Marc een bedrag samegelegd hebben...
Nu, er hoeft niet per se een ploeg aanwezig te zijn, als de VRT/VTM nu al eens zou beginnen met de beelden van NBC over te kopen en er een samenvatting van zou uitzenden in hun nieuwsuitzendingen en de hele reportage zondagnamiddag denk ik dat we al niet teveel mogen klagen.

Mijn prono voor Hawaii: Rutger strijdt met McCormack voor de winst, Marino bevestigd z'n sterke seizoen met top-5, Luc leunt tegen de top-10 aan.

 
At 9/08/2006 05:53:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

mijn pronostiekje:

1.marino
2.rutger
3.luc
4.schellens

1.marc herremnans mét WR

 
At 9/08/2006 12:46:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Kun je Ironman niet via internet volgen?

 
At 9/08/2006 02:01:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

ironmanlive.com

--> live volgen

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home