dinsdag, september 05, 2006

Sire, er zijn geen Belgen meer

Maandagochtend kreeg mijn gevoelen van nationale trots een gigantische boost. Wie werd er immers wereldkampioen jumping in Aken? Als ik de krant mag geloven was het onze landgenoot Jos Lansink, meervoudig Nederlands kampioen en winnaar van de gouden medaille met Oranje tijdens de O.S. van 1992 in Barcelona. Of was Ludo Philippaerts, die negende werd, de eerste Belg? Trouwens,is Andrei Tchmil de laatste Belg die Milaan-San Remo heeft gewonnen? Of was het Fons De Wolf? Liep Mohammed Mourhit tijdens het wereldkampioenschap in Sevilla samen met Salah Hissou een ereronde als Marokkaan of als Belg? Waarom droeg hij dan zo fier die Marokkaanse vlag met zich mee? Van vlag gesproken, hoe zou Bart Veldkamp, die in Nederland niet meer in aanmerking kwam voor een Olympische selectie, zich gevoeld hebben toen hij tijdens de voorbije Olympische Winterspelen gebombardeerd werd tot Belgische vlaggendrager? Sire, zijn er nog Belgen?
Ook verder van huis is het op zijn minst gezegd niet altijd meer duidelijk welke lading schuil gaat onder welke vlag. Is Merlene Ottey nu wel een Jamaicaanse, dan wel een Sloveense? En Kipketer dan? Die lijkt me ook niet direct een exemplaar van het Scandinavische type. In Qatar en Dubai zijn ze ook nogal sterk in die fratsen. Laten we ons in ieder geval echt niet te veel illusies maken in de bedoelingen van die nieuwe Belgen. Allen hebben ze wel ergens een extra-sportieve reden om van nationaliteit te veranderen. Een fiscaal aantrekkelijker stelsel, een grotere kans om geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen of wat dan ook. Ik heb er als Belg alleszins geen boodschap aan dat Jos Lansink zijn pet afdoet tijdens de Brabanconne. Moet ook niet.
Het koppelen van nationale trots aan sportprestaties heeft in het verleden alleen maar ellende gebracht. Of zijn we misschien vergeten tot welke wantoestanden dit geleid heeft in het vroegere Oost-Europa, waar grote sportprestaties het bewijs moesten leveren dat de lokale politieke doctrine leidde tot welvaart en gezondheid? Is de jarenlange koude oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-unie niet de belangrijkste oorzaak van het falende Amerikaanse dopingbeleid? Heeft het feit dat onderzoekers van het Chinese antidopingagentschap volgens het officiële Xinhua-nieuwsagentschap in een sportschool in het noordoosten van China het schokkend bewijs van collectieve doping aantroffen niet te maken met het feit dat binnen twee jaar de O.S. doorgaan in Peking, en dat China met een mondiale overheersing in de sport zijn economische en politieke macht extra in de verf wil zetten? Ik denk dat met Jos Lansink op het podium, het Wilhelmus veel beter klinkt.

12 Comments:

At 9/05/2006 01:56:00 p.m., Anonymous Sven said...

Het klopt wat je zegt, Paul. En het ergste is nog dat zo'n nieuwe Belgen de eigen jonge talenten blokkeren. Ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken. Maar toen Matthew Gilmore Belg werd, stonden er behalve mezelf nog een vijftal andere jongeren klaar om zich klaar te stomen voor de spelen van Sydney. Wij waren toen, in 1995-96, tussen de achttien en de tweeëntwintig jaar. Mits een goeie begeleiding hadden we vier jaar later misschien ook zilver kunnen behalen in de ploegkoers? Of hadden we misschien wel een medaille of een sterke prestatie kunnen leveren in een andere discipline op de wielerbaan.
Er was Gilmore-De Wilde en daarmee stopte het. Er was geen visie, geen begeleiding, geen scouting en geen opleiding. Er was instant-succes van een Australische en een Oude Belg. Pas nu, tien jaar later, is er wel een visie, scouting, begeleiding en opleiding. Er is zelfs een heus wielercentrum eddy merckx.
Ik vrees dat dit voorbeeld uit het wielrennen typerend is voor de hele Belgische sport: instant-succes is waar onze beleidsmakers op uit zijn. Komt dat van een Belg: goed, komt het van een gemaakte Belg: ook goed.
Het is trouwens ook altijd prachtig om te horen en te lezen dat die genaturaliseerden zich zo geweldig Belg voelen. Andreï Tchmil wou hier nooit meer weg, maar hij woont nu in Italië, aan het Gardameer. Josip Weber en Branko Strupar: terug naar Kroatië. En komt Mourhit ooit nog eens in België?

 
At 9/05/2006 02:39:00 p.m., Anonymous Felix Sauro said...

Een mooie kanttekening, Paul.

Keep up the good work. Zulke scherpe en analystische columns mis ik in mijn ochtendkrant. Het Belgische journaille blinkt vooral uit in extremen, zonder ook maar één keer echt de nagel op de kop te slaan. U, mijn beste Paul, zou een mooie en kleurrijke aanwinst zijn voor de schrijnend bleke sportsecties.

"When you're as great as I am, it's hard to be humble."

 
At 9/05/2006 02:46:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Coach Paul,

Hebben jij en Peter Croes al een zicht op een mogelijke verklaring voor zijn zwakke optreden in Lausanne?
Parcours? Normaal gezien toch iets voor hem, leek het mij (als buitenstaander).
Slechte verdeling van zijn krachten? Kon hij niet weggeraken tijdens het fietsen en zat hij daardoor vast in een minder peloton om vervolgens de schouders te laten hangen tijdens het lopen?
Of had hij gewoon een algemene offday en dit op de minst gewenste dag van zijn jaar?

Zeer spijtig in ieder geval: mijn voorspelling was een toptien plaats. Revanche in de volgende WB-manches!

 
At 9/05/2006 03:51:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Als je ziet dat tussen de eerste die uit het water kwam Andy Potts en Peter Croes die als 61ste uit het water kwam 1 minuut en drie seconden zit dan weet je hoe hoog het niveau is. Ze kwamen als één groot lint uit het water en als het in de wisselzone dan breekt heb je pech natuurlijk. Peter had nog meer pech dat er in zijn groep enkele super lopers zaten als Whitfield en dat er enkele landgenoten in die groep zaten van de favorieten in de eerste groep. Dan weet je dat er niet word gereden en kom je met meer dan 5 munuten achterstand in de wisselzone. En dan weet je dat je nog niet voor de kruimels zal lopen. Je zou voor minder je hoofd laten hangen.

 
At 9/05/2006 04:17:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

sorry, je kop laten hangen - als prof ?! dat zou een triestigen uitleg zijn ...

als prof een 10km lopen in meer als 36min - gewoon slecht - zoals z'n coach zelf zegt - geen excuses

doorbijten én verder doen - en eruit leren ...

en NIET uw kop laten hangen, da's voor mietjes !

 
At 9/05/2006 05:10:00 p.m., Blogger Coach Paul said...

Peter had een off-day, niks meer of niks minder. Dat kan en mag, hij is nog jong, en het niveau is zo extreem hoog. Bovendien kreeg hij nog een voet op de neus tijdens het zwemmen, maar nogmaals, dat mag deze ondermaatse prestatie niet verklaren.
Het heeft weinig zin om daar bij te blijven stilstaan. Peter moet de knop omdraaien, en er de volgende keer weer invliegen. Hij kan het, ik geloof in hem. Het komt er wel uit, maar hij zal ervoor moeten knokken!

Coach

 
At 9/05/2006 07:52:00 p.m., Anonymous dirk volders said...

dag paul,ik heb deze site ontdekt en vind het héél interessant en zelfs soms leerrijk. Ik heb echter een vraag ivm recuperatiedrank. Ik doe zelf redelijk aan sport. Ik ben 46 jaar en doe aan atletiek. ik loop ongeveer tussen de 80 en 100 km per week, met regelmatig een westrijd. Ik fiets ook 4x per week naar het werk (totaal 100 km).Mijn vraag is welke recuperatie drank wordt er door uw atleten gedronken na de westrijd? Ik zie zoveel verschillende merken staan met héél uiteenlopende prijzen.Welk merk raad U aan? Hebt U misschien zelf iets laten samenstellen ? is dit te koop ? zoja, waar en wat is de prijs? Dank bij voorbaat,

 
At 9/05/2006 07:59:00 p.m., Anonymous Hans B said...

Dirk Volders - ING??

 
At 9/06/2006 10:11:00 a.m., Anonymous piet said...

Op de Universiade werd indertijd (ik weet niet hoe dat nu is) gewoon altijd dezelfde hymne (ik denk 'gaudeamus...') gespeeld voor de winnaar. Geen nationaal volkslied. En daar was iedereen content mee.

 
At 9/06/2006 12:47:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

merk van recuperatiedranken !?

gewoon recovery-drank kopen (in poeder bv.) - daar zitten oa. genoeg herstelsuikers en koolhydraten in - innemen binnen halfuur na het sporten

voor de rest niet te ingewikkeld over doen, jongen - simply is nog atlijd the best !!!

 
At 9/06/2006 02:19:00 p.m., Anonymous dirk v said...

inderdaad Hans.

 
At 9/06/2006 04:20:00 p.m., Anonymous piet said...

Tja.
Stel dat België straks slechts 3 veldrijders naar het WK zou mogen sturen. Dan kan ik me best voorstellen dat iemand Luxemburger of zo wordt. Of zo'n Amerikaanse spurtbom die vreest de VS-trials niet te overleven maar die zichzelf evenzeer kans geeft op een Olympisch of WK-podium. Of die 25 Kenianen die de 10 km sneller lopen dan de beste Belg (en die met hun prijzengeld een heel dorp onderhouden). Of een schaatser. Enz. Je zult maar bij de top-5 van de wereld behoren in je discipline en niet mogen meegaan omdat er toevallig nog een paar anderen met diezelfde vlag rondlopen en even goed of nog een tikje beter zijn... Ik zie niet in waarom de Brabançonne zou moeten klinken als Clijsters volgend jaar Wimbledon wint. Tenzij zij dat een mooi liedje vindt, natuurlijk.

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home