maandag, september 04, 2006

Evaluatie

Gisteren was een stressy dagje. Van ’s ochtends zeven uur zat ik voor mijn computer om live de triatlon in Monaco te volgen. Ondertussen had ik ook nog voortdurend telefonisch contact met Dirk Van Gossum die Marc volgde over heel het parcours. Luc deed het meer dan behoorlijk, ik mag eigenlijk wel zeggen heel knap. Tweede zwemtijd, vijfde fietstijd en derde looptijd. Derde ook in de eindafrekening. Mooi zo. Hij had zelf ook een bijzonder goed gevoel. Vooral het feit dat hij nog eens stand hield tijdens het fietsen, op zo’n zwaar fietsparcours dan nog, geeft vertrouwen. Luc is terug op een meer dan aanvaardbaar niveau. Een top-10 in Hawaii moet kunnen, misschien zelfs iets meer. Hoewel, ik blijf voorzichtig. Monaco is niet Kona. Ook Marc deed het uitstekend. Ondanks een lekke band tijdens de laatste ronde deed hij 40 minuten beter dan vorig jaar. Hij voelde zich ook zoveel sterker. Als de weersomstandigheden een beetje meewillen (maar alleen dan), dan breekt Marc het record van Carlos Moleda in de Ironman. Hij gaat dan als rolstoelatleet dicht in de buurt van de 10 uur komen. De Franse bergen waren mijn atleten goed gezind. Over Peter Croes kan ik kort zijn. Hier gelden geen excuses. Hij was slecht, heel slecht. Punt. Het krediet dat hij tijdens de laatste twee maanden had opgebouwd is weg, vervlogen in de Zwitsere Alpen. Ik dacht dat hij er klaar voor was, hij dacht het ook. Op zich kan en wil ik hem niks verwijten. Hij had goed en ernstig getraind, hij leeft voor zijn vak, en dat hij talent heeft staat bij mij buiten kijf. Maar daar koopt ge niks mee. Hij heeft nu geen keuze. Er resten hem nog twee wereldbekerwedstrijden. Volgende week in Hamburg, en twee weken later in Peking. Hij zal daar moeten presteren. Er hangt heel wat van af, en hij weet dat. Ik geloof dat de druk groot zal zijn. Maar een atleet die de lat hoog legt moet daarmee kunnen leven. ’s Namiddags ging ik naar Langdorp waar een mountainbikewedstrijd voor de Flanders Cup werd gereden. Sven reed daar als voorbereiding op de wereldbekerwedstrijd van volgende week in Oostenrijk. Hij won er, logisch. Niet zo ver achter hem werd Bjorn Brems tweede. En jong gastje nog, letterlijk een belofte. Hij was ook al vijftiende op het wereldkampioenschap in zijn categorie. Houd die maar in de gaten, dat wordt wat! Een andere belofte had dan weer brute pech. Pieter Jacobs kwam zwaar ten val in de Ronde van de Toekomst, en hij brak zijn borstbeen. Einde van het seizoen, afscheid ook van de amateurs. Volgend jaar wordt hij prof bij Unibet, en dan begint hij van nul. Maar ook in hem geloof ik. Nog ééntje om in de gaten te houden.

11 Comments:

At 9/04/2006 01:58:00 p.m., Blogger TomEricFlip said...

Niet alleen Peter , maar alle Belgen hebben het niet goed gedaan op het WK 1/4.

 
At 9/04/2006 02:34:00 p.m., Anonymous Pithpossum said...

Er moet toch een reden zijn voor die slechte prestatie van Croes? Anders loop je toch niet plots 4 minuten trager, zelfs niet op een slechte dag?

 
At 9/04/2006 09:52:00 p.m., Anonymous erik said...

Peter heeft héél slecht voor zijn niveau gepresteerd , MAAR ik vind het moedig dat hij de wedstrijd heeft uitgedaan ... de meeste zouden gewoon opgeven en één of ander smoesje verzinnen.

 
At 9/04/2006 09:57:00 p.m., Anonymous Hans B said...

Algemeen gezegd:

Paul, Op zo'n 4000km van huis kan ik alleen maar blij zijn geen deel meer uit te maken van het Belgische circus dat zich zonder schaamte als "topsport" durft te bestempelen. Ik heb geen spijt van m'n eigen bescheiden en beperkte ervaring als atleet en nog minder van wat ik er zogezegd niet van gebakken heb. MAAR .. ik moet beamen dat je, jammer genoeg, te vaak gelijk hebt en dat onze sporters voor het publieke oog alle steun van de wereld krijgen terwijl achter de schermen de Kia's (daar rijden ze tegenwoordig toch mee rond bij het BOIC, niet?) en andere steunprojecten eerst de burocraten passeren, dan de vrijsters van de hoge piefen, nog enkele "werkbezoeken" dienen ingelast te worden (en we hebben het hier niet over economy class met retour Budapest hé) om vervolgens de suites voor de komende olympische Spelen te garanderen. Daarna mogen de "uithangborden" van de Belgische Sportwereld nog de kruimels onder zich verdelen. Ik ken er een aantal (lees uithangborden) en kan dus van uit directe bron dit ten tonele brengen. Wederom, jammer genoeg!
Gelukkig zijn er toch nog die oeroude Vlaamsche boerepaarden die, vaak tegen beter weten in, toch maar weer eens in de "kou" gaan staan om hun jong veulen aan te moedigen om aan het eind van de dag Mijnheer de Voorzitter in zijn welverdiende nieuwe Kia zien voorbij te razen en blijkt bij thuiskomst, volgens homebank, dat zijn maandloon van 12.500 Euro (netto wel te verstaan) weer netjes is gestort. Notabene dit was zowat het bedrag dat Fredje (Deburghgraeve > voor de anciens onder ons) als kolosale steun kreeg op jaarbasis (welke hij op de koop toe moest verantwoorden met onkostennota's!!!) Begrijpen wie begrijpen kan maar dan zijn er zelfs die voor een camera de verdiensten van onze "uithangborden" aan zich toe durven te eigenen. En alsof dat niet genoeg is er nog aan toevoegen dat je met kennis van zaken spreekt. Jongens, moet er nog zand zijn? I rest my case.

Het ga je goed!

Hans B.

 
At 9/04/2006 10:46:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hey Hans,
ik vind het jammer dat je er niet meer bij hoort, waar is den tijd met jou en Fredje, was leuk om naar te kijken

 
At 9/05/2006 12:43:00 a.m., Anonymous deeviet said...

waarom steeds zeuren over geld en over bobo's? Denk je dat dit alleen in belgië is? Belgian lion's winnen van een ongenaakbaar geacht rusland, ondanks dat de voorzitter van de basketbond 11 minuten voor de start van de wedstrijd klaagt dat er geen talent is(op sporza radio), dat er geen geld en faciliteiten zijn. Dat winnen tegen rusland een illusie is.
Zouden we niet beter stoppen met dat "gezeur" en aandacht schenken waar het echt om gaat: "willen winnen" en focus op de sport?

 
At 9/05/2006 12:44:00 a.m., Anonymous deeviet said...

waarom steeds zeuren over geld en over bobo's? Denk je dat dit alleen in belgië is? Belgian lion's winnen van een ongenaakbaar geacht rusland, ondanks dat de voorzitter van de basketbond 11 minuten voor de start van de wedstrijd klaagt dat er geen talent is(op sporza radio), dat er geen geld en faciliteiten zijn. Dat winnen tegen rusland een illusie is.
Zouden we niet beter stoppen met dat "gezeur" en aandacht schenken waar het echt om gaat: "willen winnen" en focus op de sport?

 
At 9/05/2006 01:07:00 p.m., Anonymous alexander said...

da gezeur of bobo's is zo typisch belgisch. Je zou bijna denken dat afgunst bij de belgen er in gekweekt is. Zal zijn door jarenlang socialisme

 
At 9/05/2006 01:30:00 p.m., Anonymous piet said...

pfff... Nu gaan we het krijgen... Alweer een fijne blog die geïnfiltreerd wordt door zelfverklaard weldenkende wauwelaars met de bekende bruinzwart geïnspireerde pasklare oplossingen...

 
At 9/05/2006 05:43:00 p.m., Anonymous Hans B said...

Aan deeviet en Alexander:

Je zou het kunnen bekijken als "zeuren" maar je zou het ook kunnen bekijken als het "weerspiegelen" van de realiteit.

Ik heb in mijn vorig bericht slechts één van de redenen opgenoemd waarom we ons vaderlandsche gevoel slechts bij vlagen van uitzondering mogen ervaren.

In vergelijking met onze buurlanden doen we het namelijk niet zo bijster goed wanneer het aankomt op ereplaatsen. Uiteraard, zullen we maar zeggen, is meedoen belangrijker dan winnen.

Eigenlijk is het statement van deeviet het bewijs dat hij zonder al te veel aandacht mijn bericht heeft gelezen en de feitelijke boodschap compleet heeft mislopen. Focussen op "willen winnen". Mijn vorig bericht ging er feitelijk om dat er veel sporters zijn die willen winnen, zelfs het talent hebben om te winnen. Echter door o.a. gebrek aan kennis/inzet/lef/etc bij dezen die de macht hebben om diezelfde sporters een topsportklimaat te bieden, maakt nu net dat we het telkens moeten hebben van een aantal individuen, die uitzonderlijk getalenteerd zijn en eerder door een toevallige samenloop van omstandigheden en mensen, het WEL maken. Helaas niet door talentendetectie noch door het zorgvuldig opvolgen/begeleiden van al onze talenten door de nodige instanties of tenminste de platformen te creëren waardoor dit mogelijk wordt gemaakt (enkele topsportscholen zijn niet HET antwoord). Zelfs op latere leeftijd laat men de meesten eerder aan hun lot over. Het huidige "topsportbeleid" is eens zo duidelijk bij de ploegsporten. Hier zijn ereplaatsen haast zo zeldzaam als Elton John ooit een vrouw gekust heeft.

Maar goed, "willen winnen" moet voldoende zijn zonder dat we daarvoor onze adem moeten verkwisten en de realiteit onder ogen dienen te zien.

Idd het leven zou voor velen onder ons makkelijker kunnen zijn indien we zouden stoppen met "zeuren" en gewoon weer iedere zondag in onze luie zetel zouden neerploffen met een fris pintje (Jupiler uiteraard!), gekluisterd aan de TV en luisteren naar de zeldzame keren dat Michel Wuyts mag zeggen; "Tommeke, Tommeke, wat doe je ons aan jongen? Wereldkampioen! Je maakt ons godverdomme fier jongen".

deeviet, dat is nog eens topsportbeleid van de ouroude bovenste Belgische plank! Kandidatuur indienen voor de volgende verkiezingen zou ik zeggen > BOIC, BLOSO, kabinet van Bertje, misschien als secretaris van Ivo Van Aken ... Me dunkt dat je zo in het systeem kan stappen.

Maar goed, als slechts één van de 10.511382 "Belgen" (wat heet dezer dagen Belg zijn?!) is mijn mening natuurlijk ondergeschikt aan de hamvraag welke onze maatschappij werkelijk in de ban houdt: "Mayonaise of ketchup Mijnheer?"

Again, I rest my case.

Hans B

 
At 9/05/2006 05:53:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

voila ze
feiten versus oneliners

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home