woensdag, augustus 30, 2006

zwarte gat

Frank Vandenbroucke tekende zondag een contract bij het Italiaanse Aqua&Sapone-Caffe Mokambo. Na de zoveelste frats van Frank, de zoveelste laatste kans. Ik hoop dat Palmiro Masciarelli, de ploegmanager, niet denkt dat hij Tom Boonen heeft binnengehaald. Maar goed, wat heet ook laatste, en vooral, wat heet kans? Eerst leek deze nieuwe overeenkomst me enigszins lachwekkend, onbegrijpelijk ook, net zoals het niet te vatten was dat ook Fassa Bortolo en later ook Mr Bookmaker voluit leken te geloven in de comeback van het gevallen godenkind. Toen ik echter verder inging op de motivatie van Masciarelli, kreeg ik sympathie, bijna zelfs begrip voor zijn beslissing. “Frank bekende dat hij domme dingen deed in zijn leven, maar ook dat hij steun nodig heeft als het minder gaat. Is dat zo dwaas misschien? Alle topsporters kennen dat gevoel. Als het goed gaat, staan ze te drummen, maar in minder goede tijden moet je het vaak alleen zien te rooien. Dat was een beetje zijn probleem.” (De Standaard, 30/08/06, pag.28) Of Vandenbroucke te weinig steun heeft gehad als het moeilijk ging, laat ik in het midden. Ik heb de indruk dat zijn manager Paul De Geyter van S.E.M. heel wat heeft gedaan voor Frank. Maar toch, er zit een grond van waarheid in Masciarelli's stelling. Niets is gemakkelijker voor een coach dan een atleet te begeleiden die van het ene succes naar het andere dartelt, niks is aangenamer dan tot diens entourage te behoren. “WIJ hebben gewonnen!” Wat klinkt dit mooi, hoe gemakkelijk is het ook gezegd? Atleten op de dool daarentegen slorpen energie, soms uit het diepste van je coachvezels. Ze vragen tijd en geduld. Zij worden dikwijls al te vlug gedumpt door een opportunistische coach en entourage, tijdens en na hun carrière. Van ster naar ster-veling. Het zwarte gat, heet dat dan. Vanuit deze optiek heb ik begrip voor Rudy Pevenage. Onder alle omstandigehden is hij achter zijn poulain Jan Ulrich blijven staan, ook als hij daarvoor enkele jaren geleden zijn bestaanszekerheid bij T-Mobile op het spel moest zetten, zelfs moest opgeven. Hij is ongetwijfeld (veel) te ver gegaan in zijn steun aan, haast liefde voor der Jan. Pevenage maakt nu moeilijke tijden door, en meer dan dat. Ik hoop dat hij, samen met Ulrich, nog zal kunnen terugkomen. Ik vrees er echter voor. De energie en tijd die ikzelf tijdens het afgelopen jaar in Luc Van Lierde heb gestoken is een veelvoud van de tijd en energie die pakweg Sven Nys van me vraagt. Luc vraagt sleurwerk, daar waar bij Sven een lichte toets volstaat. Over enkele dagen, volgende zondag in Monaco, zal blijken of zijn en mijn energie tot iets hebben geleid. Ik hoop echt dat we niet opnieuw zullen moeten rechtkrabbelen. De Ironman van Hawaii is niet ver meer af…

10 Comments:

At 8/30/2006 11:07:00 a.m., Blogger PiSaNgAmBoN said...

En toch,
het wordt nu z'n 7de tweede kans.
Als de eerste 6 mislukken dan heeft ook de 7de niet veel kans op slagen.
Frank heeft een manco op mentaal vlak, discipline, karakter,... en een mens verandert daar na zo'n tijd niet zo snel meer in.

Het enige voordeel is mss dat hij daar in Italië wat meer zonder druk kan rondrijden. Maar toch, Frank zal gewoon weer in z'n oude gewoontes vervallen. Maar hij heeft wel weer voor een tijdje brood op de plank.

 
At 8/30/2006 12:29:00 p.m., Blogger jan said...

P,

dé uitdaging voor een succescoach zoals gij... vdb op het rechte spoor krijgen.

als dit spektakel zou lukken dan kan je moeiteloos de media bijsturen naar andere sporten dan voetbal.

ps:
iedereen zegt dat het niet gaat lukken, maar denk dat we in binnenste van ons hart wel hopen dat het ooit goedkomt met vdb.

 
At 8/30/2006 12:36:00 p.m., Blogger PiSaNgAmBoN said...

@jan

Dat VDB al 2x in één week de eerste pagina van mijn krant haalt, zegt al genoeg over ons godenkind ;)

 
At 8/30/2006 01:05:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Paul,

ik snap niet goed dat jij hoopt dat Pevenage & Ulrich nog zullen terugkomen. Het zijn toch gewoon 1e klas bedriegers, die dan achteraf nog alles BLIJVEN ontkennen ...

 
At 8/30/2006 01:17:00 p.m., Anonymous dietrich said...

VDB is zo iemand die niet op tijd goed genoeg omringd was, hoewel Lefevre en anderen hun best deden... Hij heeft ook te lijden gehad onder een typisch Belgisch fenomeen: "Voor onze kampioenen zijn we nog dubbel zo streng!". Ik bedoel, als Boonen geen rit wint in de Ronde is zijn ronde niet geslaagd... Zo was het bij VDB ook. De manier dan waarop ze hem ooit hebben aangehouden was helemaal overdreven, als de zwaarste crimineel. En een moordenaar kan in dit land gewoon naar een stomme voetbalmatch gaan kijken... Om het sch*t van te krijgen... (Sorry!)
Groeten

 
At 8/30/2006 01:38:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Om even in te pikken op die laatste opmerking van een moordenaar die naar de rode duivels gaat kijken. Als straf kan dit wel tellen vind ik. Ik vind dit bijlange geen gunst of beloning :-)

 
At 8/30/2006 02:23:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Tot op heden is gebleken dat Luc's privé leven ook zijn prestaties zwaar beïnvloedt. Ben je zò druk bezig met Luc dat je er momenteel voldoende vertrouwen in hebt dat dit niet zal mislopen in de laatste weken?
En ondanks de indrukwekkende uithouding vroeger beschreven (36km/h met pols 120), zal Luc erin slagen om in een wedstrijd net beetje dieper te graven?

Ivm met bovenstaande opmerkingen (jij als trainer van VDB), ik zal zwaar onder de indruk zijn indien Luc de Ironman uitdoet in een tijd die minder als een half uur van zijn besttijd ligt. Veel success !

 
At 8/30/2006 03:05:00 p.m., Blogger Coach Paul said...

Wat betreft Pevenage en Ulrich: misschien wel een uitschuiver. Het supportershart heeft gesproken...

 
At 8/30/2006 03:05:00 p.m., Anonymous mathieu said...

ik vind het naief om vdb een weet-ik-niet-hoeveelste tweede kans te geven.

zo'n gasten zijn alleen gebaad bij een contract op basis van prestaties.

beloof vdb 500000 euro als hij luik bastenaken luik wint volgend jaar... mss dat hij dan nog eens de goesting zou vinden om zijn klasse te bewijzen.

alin stoica nu bij aa gent heeft nu voor het eerst in zijn leven zo'n prestatiecontract. wat gebeurt: eerste match bij gent, prachtige hoogstandjes, beslissende pass voor winning goal...

zo'n godenkinderen fietsen of voetballen niet omdat ze het leuk vinden, ze doen het omdat ze er veel geld mee kunnen verdienen dankzij hun talent. zo simpel is dat

 
At 9/08/2006 10:52:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Zo zijn er ook een heleboel mensen die in de 2 vorige seizoenen dat het met Bart Wellens minder goed ging, hun kazak gedraaid hebben en in het Sven Nys-kamp mee staan roepen hebben : "wij zijn de besten!". Sommigen vonden het dan nog plezant ook om nog wat modder te gooien naar hun vorige poulain:-((

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home