donderdag, augustus 17, 2006

ramp

Werken met atleten die zichzelf te hoog inschatten, die de lat altijd weer te hoog leggen is één van de vervelendste problemen waarmee je als coach kunt geconfronteerd worden. Het te hoge verwachtingspatroon is dikwijls gebaseerd op onvoldoende zelfkennis, of op een éénmalige, relatief uitzonderlijke prestatie van de atleet. Dergelijke prestaties zijn in bijna alle gevallen veeleer een vloek dan een zegen. De atleet is raar of zelden nog tevreden, zelfs niet wanneer hij gepresteerd heeft op het toppunt van zijn echte kunnen. Uiteindelijk draait het er zowat altijd op uit dat de coach de laan wordt uitgestuurd, wegens onbekwaam. Bij ploegsporten is het niet anders. Het te hoge verwachtingspatroon is daar echter vooral gebaseerd op een reputatie, zelfs indien die reputatie behoort tot lang vervlogen tijden. Naar de fundamenten van de “reputatie” van de Belgische voetbalploeg moet al diep gegraven worden. We moeten al terug gaan naar de jaren 80 en begin de jaren 90, naar namen als Ludo Coeck, Eric Gerets, J.M. Pfaff, Jan Ceulemans, desnoods nog naar Raymond Goethals en Paul Van Himst. Het wordt stilaan duidelijk dat deze reputatie een ondraaglijke last wordt. Altijd opnieuw wordt veel (te veel) verwacht van het nationale team. Kan iemand me zeggen waarop dit verwachtingspatroon gebaseerd is? Het clubvoetbal is afgegleden tot een dwergstatuut, zie de prestaties van onze beste teams in de Champions League. De nationale selectie krijgt slag om keer kletsen van landen die eigenlijk ons tweede klassevoetbal niet zouden mogen overstijgen (maak ik hier dezelfde fout?). Het nationale beloftenteam slaagt er niet in om zich ook maar één keer te plaatsen voor de eindronde van het E.K.. Toch was dit voor de sportjournalisten die nu moord en brand schreeuwen vorig jaar nog voldoende om hen te verkiezen tot sportploeg van het jaar. Een compleet fout signaal was het. En dat terwijl Dirk Crois en zijn roeiers daar stonden, met al hun medailles en internationale topprestaties. Onbegrijpelijk, haast schandelijk zelfs. Vooral getuigend van onvoldoende kennis van wat “echte” sport is en kan zijn. Maar goed, “onze” voetballers kunnen gewoon niet beter, en waarschijnlijk is een gelijkspel tegen Kazachstan het allerbeste wat dit contingent vedetten te leveren heeft. En daar kan Rene Vandereycken of wie dan ook niks aan veranderen. Hij kan alleen maar werken met het materiaal dat hij krijgt, en dat is klaarblijkelijk echt geen vetpot. Als het verzamelde voetbaljournaille daar ook eens van overtuigd raakt, dan gaat iedereen veel gelukkiger zijn en minder zagen. Misschien gaan woorden als “ramp, catastrofe en dramatisch” dan ook elders in de krant, en heel wat meer op hun plaats worden gebruikt.

7 Comments:

At 8/17/2006 09:11:00 p.m., Blogger PiSaNgAmBoN said...

Sorry Paul, maar hier ga jij nu eens de mist in.
René kon er wel iets aan doen, heeft nu wel een verantwoordelijkheid te dragen.
De Duivels speelden tegen een voetbaldwerg, een ploeg die 100 plaatsen lager gerangschikt stond en René begon met 6 verdedigend ingestelde spelers. We speelden alle oefenmatchen met een 3-5-2 en tegen deze ploeg grijpt hij uit schrik terug naar een 4-4-2.
Enkel de laatste 10 minuten gingen we ervoor en kregen we ook kansen.

Als we tegen deze ploeg al niet meer een overwinning mogen verwachten weet ik het ook niet meer. Zelfs als je heel onze traditie,ons verleden weglaat en kijkt naar wat onze clubs op europees niveau waard zijn, zijn we nog verplicht om te winnen.

Nee Paul, realistisch gezien moeten we mss zeggen dat we normailiter tekort komen voor het EK, maar winnen van Kazachstan met spelers uit ploegen als AZ,Ajax,Anderlecht,Hamburg,Feyenoord,Auxerre en Bayern München dat is verre van de lat te hoog leggen.

 
At 8/17/2006 09:13:00 p.m., Anonymous J.L. said...

GEachte heer Van Den Bosch,
ik heb pas uw weblog ontdekt, en alles in één ruk uitgelezen.
Eén woord: RESPECT.
Respect voor uw professionalime, voor uw durf en openheid, voor uw stijl.
Dank u.
Blijf schrijven aub

 
At 8/17/2006 09:50:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

@ pisangambon: René de schuldige, niets van. De voetballers, die moet je wijzen met de vingers.
Voetbal wordt van top af gedomineerd door prutsers.
Concreet:
4e klasse, Eendracht Aalter:
Vorige winter: ze gingen trainen op een piste. Wat ik hier neerschrijf, vertelde de toenmalige coach en ex-(top)speler tegen iemand, toevallig stond ik daar bij. Hun training bestond eruit om rondjes rond de piste te lopen, wegens atletiektraining mochten ze niet in de binnenste 3 banen.(baan 4 --> 1 rondje --> 421meter) Ze moesten deze rondjes afleggen in 1'30" (iedereen). Ze moesten dit een 5 tal keer herhalen. Waarom vroeg de persoon waar ik bijstond? Uithouding!! zei de coach.
Nu een vraagje voor Paul. Hoeveel voetballers van 1e klasse schat je die 5* 421meter in 1'30" lopen in uithouding. Ze kregen telkens 5' tussen.
Ik kan je wel vertellen dat er de eerste keer een 5tal voetballers het haalden, en ze mochten gas geven hoor. Aankomen en uithijgen. Pure uithouding, amai mijn frak. Steek de nationale ploeg eens bij degelijke conditiecoaches. Laat ze eens 30uur per week trainen. Waarvan 10uren toch minstens trainen op hun fysieke capaciteit met een goede conditietrainer en je zal groot verschil zien. Het Belgisch voetbal is van een lager niveau dan het Belgisch krulbollen...
Gegroet,
die irritante,
Me Myself and I.

 
At 8/17/2006 10:35:00 p.m., Blogger PiSaNgAmBoN said...

Ik zie René helemaal niet als enige schuldige, integendeel, elk van de 11 spelers heeft zichzelf evenveel te verwijten.
Maar dat René niks beter kan met dit materiaal is ook onzin.

En dat jullie deze wanprestatie aangrijpen om het algemene beleid op de korrel te nemen is ook onzin.
Ja, het beleid is waardeloos, veel clubs zijn nog te amateuristisch.
Maar dat de Duivels gisteren gewoon zwak speelden, dat was de hoofdoorzaak.
Atleten, sporters kunnen het ook eens laten afweten namelijk, zonder een diepere, structurele reden.

In 2002 speelden onze Duivels Brazilië bijna naar huis, en ik denk niet dat de Belgische voetbalwereld toen zo rooskleurig was.

 
At 8/17/2006 10:46:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dit bewijst dan ook dat voetbal enorm in het kopke zit... Hoe komt het dat de Belgen in het kopke zo zwak zijn?
Me myself and I

 
At 8/17/2006 11:04:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Had Nederland tegen Kazachstan moeten spelen dan was de opstelling 3-4-3 of een 4-3-3 geweest in plaats van 4-4-2 met 5 centrale verdedigers(Kompany, Vanbuyten, Vermaelen, Jelle Vandamme en Simons spelen in hun ploeg allemaal centraal in de verdediging). Een 3-4-3 of 4-3-3 laat tenminste toe om het veld breed te houden. Verder denk ik dat Vandenborre (alhoewel niet goed bezig bij Anderlecht) de betere keuze was geweest tegenover Hoefkens. Vandenborre kan met een individuele actie zowel zelf scoren als de achterlijn halen. Hoefkens kon dit niet.

 
At 8/20/2006 09:24:00 p.m., Anonymous Alexander said...

Er is een verschil tussen sport en spel. Sport is "sneller, hoger, verder". Spel is voetbal, basketbal etc... leuk om te zien, maar geen sport

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home