dinsdag, augustus 15, 2006

Moraal

“De Zwitserse wielerploeg Phonak houdt op het einde van het seizoen op te bestaan. Dat maakte de Zwitserse baas en zakenman van het team, Andy Rihs, dinsdag bekend op een perscon-ferentie.” (www.nieuwsblad.be, 15/08/06). Ook de belangrijkste co-sponsor, iShares, die minimum nog drie jaar in zee wou gaan met het team, heeft ondertussen de handdoek gegooid. Tijdens de Tour, vóór Landis’ raid, had het ploegmanagement nog een aantal (9) contracten verlengd, de meesten tot einde 2008. Ik schat dat het totale budget van dit team om en bij de 12,5 miljoen euro moet bedragen. Weg dus met dit budget, de straat op ook met 24 renners en bijhorend personeel. Met dank aan Floyd Landis. Wat een aantal glazen bier en whisky toch kunnen aanrichten. Floyd wordt zeker geheelonthouder, tot het einde van zijn dagen. Houdt het hierbij op? Neen. Uit bijzonder goed ingelichte bron weet ik dat, in België, een zeer groot bedrijf klaar stond om met een idem dito budget in het wielrennen te stappen. Het budget was ruim genoeg om een heus protourteam op poten te zetten. Alle details waren besproken. Op vrijdag 28 juli moest het contract gefinaliseerd worden, jammer genoeg net de dag na de val van Floyd. Einde bespreking. Hoogst waarschijnlijk is dit geen uitzonderlijk geval. Heel wat van de huidige sponsors houden hun hart vast. Ze bidden en hopen dat ze hun contract verder kunnen uitdoen zonder al te veel schade aan hun imago. Aan een eventuele contractverlenging wordt niet eens meer gedacht. Meteen wordt duidelijk waarom Patrick Lefever zo duivels tekeer gaat tegen Floyd Landis en co. Uiteraard is hij niet zo’n moraalridder. Gemakkelijkheidshalve heeft hij de nultolerantielijn zelf getrokken op 1 januari 2005, misschien juist in de ijdele hoop om de huidige situatie te vermijden. Zo konden ook uitschuivers zoals de aanwerving van F. V.D.B en R.V. worden verwezen naar de prehistorie, toen iedereen wel eens in de fout ging. Bovendien was de aanwerving van J.M. helemaal conform de nieuwe dopingsmoraal, aangezien de “Leeuw” na die datum niks meer mispeuterd heeft. Maar Lefever beseft meer dan wie ook dat hij het verdomd moeilijk gaat krijgen om contracten te verlengen en om nieuwe sponsors aan te trekken. Hij kan echter beter mee de hand in eigen boezem steken. Landis’ bedrog is niet het gevolg van een fout in juli, het is een uitwas van een te fel uitgezaaide kanker die al woedt van vóór 1 januari 2005. Lang, lang ervoor…En Patrick weet dat!

5 Comments:

At 8/15/2006 06:12:00 p.m., Anonymous fan said...

hetzelfde (als over Lefevre) kan je zeggen over dr Vanmol : jarenlang gefoeterd en duistere praktijken uitgevoerd en nu in de media het heilig boontje komen uithangen... ach, zielig...

 
At 8/15/2006 06:31:00 p.m., Anonymous Ro said...

ach, je kan het waarschijnlijk catalogeren onder de noemer: redden wat er te redden valt.

Heel die affaire gaat mensen als boonen miljoenen kosten op lange termijn. En welke reactie krijgen we ? ach ja, tis spijtig hé, dat ze ook is naar andere sporten kijken.

en de snul in de straat, hij supporterde voort

 
At 8/15/2006 07:46:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Lefevre is 'tamelijk' hypocriet. Nu mr.Proper uithangen maar uiteindelijk haalt hij wel Dufaux en Virenque binnen na de Festina-affaire en benadrukt dan nog hoe lief die Richard toch wel is en wat een goed mens die man eigenlijk wel is...
Vasseur zijn nieuwe Franse vedette kwam ook in opspraak maar werd vrijgepleit. Ach er zullen nog wel voorbeelden zijn.
Maar om dan in je ploegomkadering 'El-Doping- van-de-Westhoek' Johan MUSeeuw een functie te geven vind ik al helemaal van het goede teveel. Misschien kunnen Dr.Fuentes en Floyd Landis hun sollicitatiebriefje al opmaken.
Gegroet,
nen believer in dopingvrije sport als de rotte appels ook daadwerkelijk verwijderd worden.

 
At 8/15/2006 11:07:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

Proficiat Professor Paul, eindelijk een 'autoriteit' die Lefever en co bij hun dopingpietje durft te pakken. Mijn venijnige column zat er aan te komen, maar wie ben ik? Jij bent de kenner en dé Coach. Bedankt voor deze morele job, je was me een wilde explosie voor.

 
At 8/16/2006 09:16:00 a.m., Anonymous mathieu said...

nog eens over landis...

ik vind het vooral erg voor zijn ploegmaats! zoals deze morgen te leze in de kranten worden axel en co wel een serieuze som geld door de neus geboord!!
3 weken aan een stuk jezelf elke dag volledig geven en wegcijferen opdat je kopman toch maar zou winnen... en dan wordt je achteraf koud gepakt. het moet hard aankomen als je zoveel vr de persoon hebt gegeven.

vertrouwen is toch iets moois als het niet beschaamd wordt...

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home