dinsdag, augustus 01, 2006

De oplossing

Hoe kan het dopingmonster gestopt worden? Niemand vindt (vond) op dit ogenblik een pasklaar antwoord. De betrapte sporters, aangevoerd door Landis en Gatlin, ontkennen natuurlijk in alle toonaarden. Lance Armstrong, niet gehinderd door kennis van Landis’ dossier, neemt zonder meer onmiddellijk de verdediging van zijn landgenoot op zich, ondanks de klare taal van de UCI wat betreft het resultaat van het dopingonderzoek. Hij werd toch ook, weeral onterecht natuurlijk, in verband gebracht met het gebruik van epo. De sportbestuurders spelen de vermoorde onschuld, en al te veel worden de betrapte renners afgedaan als geïsoleerde gevallen, verwaarloosbaar in de totaliteit van het peloton. Mooi toch hoe de maskers vallen. En zie, plots komt DE oplossing vanuit Duitsland overgewaaid. De grote Duitse TV-zenders dreigen met de afbouw van de rechtstreekse wieleruitzendingen. Wat rest van de Ronde van Frankrijk, van de andere grote ronden, de klassiekers, de grote atletiek-, tennis- en voetbaltoernooien zonder media-aandacht? Niks, drie keer niks. Geen kat (lees sponsor) zou nog geïnteresseerd zijn om nog één schamele eurocent in een niet gemediatiseerd event te investeren. De geldkraan zou met onmiddellijke ingang toegedraaid worden. Wedden dat dit een gigantische impact zou hebben op organisatoren, ploegverantwoordelijken, renners, atleten…Wedden dat de cleane sporters alles in het werk zouden stellen om broodroof door een stel bedriegers te verhinderen? Wedden dat dopinggebruik niet meer stilzwijgend zou geduld worden in het peloton? Als in plaats van de protourploegen, de media nu eens een charter ondertekenen, waarin ze stellen dat ze zich enkel nog focussen op een cleane sport, en dat ze afhaken bij het minste bedrog. Zouden ze dit aandurven?

15 Comments:

At 8/01/2006 04:18:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

Dit idee is even geniaal als simpel, we hadden het zelf enkel durven denken, niet hardop formuleren. Hiervoor kan je door de beeldgemeente gekraakt worden, want je raakt aan de pax media, een bedenkelijk makke en verbeelde vrede. Dikke bingo voor die Duitsers, nu nog alle kleffe Wuytsen bij ons overtuigen. Nee, liever geen mening van Pé Opdelever, zijn kop blinkt van de boter.

 
At 8/01/2006 04:51:00 p.m., Blogger Bloekie said...

Amen.

 
At 8/01/2006 05:24:00 p.m., Anonymous benvm said...

Even simpel als ontuitvoerbaar, vrees ik...de onderlinge concurrentie tussen de zenders speelt zo'n grote rol dat die onmogelijk door een simpel pact uitgeschakeld kan worden. Zelfs als het om mensenlevens gaat, wint de concurrentie het van 'de rede'. Deze dagen dient het midden-oosten als het beste bewijs. Bovendien vereist het van de sporters een collectief engagement...en er zijn altijd wel hanen bij die het eigenbelang boven het groepsbelang stellen.

Jammer, maar helaas...

 
At 8/01/2006 05:50:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Waarom magt een congollees renner niet op tévé? Ik vint discrimineel dat wij omdaarom wij donkere kop.

Prosper-Joseph (150 Km vélo dag)

 
At 8/01/2006 06:04:00 p.m., Blogger wimvdputte said...

Ik weet het niet Paul.
Volgend jaar komt er opnieuw een Tour, met een even grote publiciteitscaravaan, met evenveel centen, met evenveel ploegen en de meute VIP's er achteraan die de Tour vooral als een B-to-B event zien (het brood) en te Tour erbij nemen als aardig vertier (de spelen).
En de media, die zullen volgend jaar ook komen. Misschien zullen de Tour en co dan niet meer onder de Sportdienst resulteren maar onder de afdeling "Amusementsprogramma's". De tv-zenders leven ook van commerciële inkomsten (zelfs de VRT voor een alsmaar groter deel) en de Tour en co leveren nog altijd een massa kijkers op. Interessant om reclamespots rond te breien natuurlijk.
Die ganse affaire zal net zoals bij Festina indertijd ook wel gewoon overwaaien en wanneer er binnen een paar jaar teruggeblikt wordt op het jaar 2006 zullen we met z'n allen zeggen "Amaai, is dat al zolang geleden? Dat was nogal een toestand hé... toen." En de boer... hij ploegde voort.

 
At 8/01/2006 06:40:00 p.m., Blogger P_eter said...

Hi Paul,
ik woon in Duitsland en ik denk dat het idee mooi klinkt, maar niet zal worden doorgezet in het Duitse media landschap. De concurrentie (RTL, SAT1-ProSieben, Kabel Deutschland en natuurlijk ook de betaalzenders zoals Premiere) zal zeer snel inspringen op dit mogelijke gat van ZDF en ARD.
De enige oplossing is bijvoorbeeld de UK, daar was absoluut geen interesse voor de tour, want geen teams en geen renners. Het nieuws over Landis mogelijke doping moest ik gaan zoeken in CEEFAX, geen enkel berichtje op de BBC.

Ik denk dat het probleem uiteindelijk zichzelf gaat oplossen, door de grotere controles en de hogere pakkansen worden er meer renners betrapt. Dit leidt ertoe dat de interesse voor deze sport duidelijk achteruit gaat, daardoor minder kijkers, daardoor minder interesseerde zenders en daardoor minder interesse van sponsers. Dus ik zie maar een uitweg meer controles en ook meer wetgeving en boetes, niet alleen voor de renners maar voor iedereen die involveert is. Vooral aan dat laatste moet meer gedaan worden. Tussen haakjes waarom zeggen zoveel renners dat de Tour de France te zwaar is en dit in de hand werkt, ik geloof dat dit ook een deel van het probleem is, niet?

 
At 8/01/2006 07:00:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

De meest gedopeerde sporten ter wereld (American Football, baseball, NBA
) zijn de best bekeken sporten ter wereld. Waarschijnlij is de eenvoudigste oplossing alles toestaan.

 
At 8/02/2006 12:59:00 p.m., Blogger Etienne Devillage said...

Wielrennen, voetbal, hardlopen, tennis, biljart, darts, triathlon ... Allemaal verschillende sporttakken met hun specifieke voorbereiding en hun specifieke recuperatie. Eéndagswedstrijden zijn niet te vergelijken met langdurige wedstrijden (Tour). Iedere sportfederatie moet voor zijn eigen uitmaken wat kan en wat niet kan. Wat kan er toegestaan worden om op een gezonde, medisch verantwoorde manier, klaar te zijn om er morgen weer tegenaan te gaan.

 
At 8/02/2006 01:30:00 p.m., Anonymous Boskabout said...

Men zegt dikwijls dat doping gevaarlijk is voor het lichaam van de - euhm - gedopeerde. Wat was het risico dat Landis liep bij inname van 2 keer het normale gehalte aan testosteron?

 
At 8/02/2006 08:36:00 p.m., Anonymous Paul said...

Het gevaar van de inname van testosteron (en van hormonale preparaten in het algemeen) bestaat erin dat hierdoor de lichaamseigen productie door de klieren wordt stilgelegd. Dit kan leiden tot een (defintief) uitvallen van die klieren, in dit geval de geslachtsklieren. Bijkomende problemen kunnen zijn een toegenomen agressie en een verhoogde kans op teelbalkanker. Op latere leeftijd kan dit ook problemen met de prostaat teweeg brengen. Genoeg reden om af en toe een halt toe te roepen aan het gebruik van doping. Of niet?

 
At 8/03/2006 08:36:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Over agressie gesproken, bekijk nog eens zijn aankomst van de fameuze landis-raid etappe. Hij is wel vrij agressief na de aankomst als hij omringd word door pers en media.

O ja, J. Rogge sprak erover om de competities lichter te maken. Kijk dit vind ik nu niet kunnen, topsport is nu eenmaal niet voor Jan met de pet. Als ze nu de tou aan een gemiddelde van 38 afleggen vind ik nog altijd straf en de spanning zal er niet om minderen mocht men de doping kunnen weghouden van de sport(en).

 
At 8/04/2006 04:15:00 p.m., Anonymous boskabout said...

Okay bedankt Paul voor de uitleg :). Zo'n alinea uitleg zou eigenlijk niet mogen ontbreken in een krantenartikel, het zorgt ervoor dat de gedopeerden goed weten waarmee ze bezig zijn (indien ze weten wat ze pakken natuurlijk).

 
At 2/23/2007 07:35:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Very nice site! wellbutrin withdraw Online field trip to the zoo Longview texas low income dentist clinic Stationery for outlook express horses retro refrigerator Brazillian orgies attorney search satellite phone rental side effects of alcohol when taking lipitor Discount antispam review outlook express Generic fioricet contains butalbital Cheap air flights cheap flights finder poona Contact lens material acuvue Tenuate dospan world delivery Peugeot tuning firmen lipitor pictures 1996 Business card cds digital

 
At 3/06/2007 09:45:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

What a great site Assessment county erie tax Zithromax for 65 pounds weight The medication lexapro Buenos aires fragrance Clomid and tubal pregnancy portable printer barcode scanner Worst cabin cruise http://www.stop-smoking-cigarette.info/Barcodescanners.html wellbutrin Raider football logos Adderall and bad circulation Business card estate real Subaru impreza 1999 rally planet honda delaware Apteki cialis

 
At 3/15/2007 03:11:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

That's a great story. Waiting for more. film editing schools

 

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home