donderdag, augustus 24, 2006

Communicatie

Een goede coach haalt het maximum uit de mogelijkheden van zijn atleten/ploeg. Hij haalt er meer uit dan dan men dacht dat erin zat. Daarom is de beste coach niet altijd diegene die wint. Jan Ceulemans kon opkrassen toen hij nog riant uitzicht had op een top-drie plaats met Club Brugge, Franky Dury werd met een zesde plaats van Zulte Waregem de hemel in geprezen. Goede coaching steunt op vakkennis én op een goede communicatie. Dury kan het uitleggen, Ceulemans is een zwijgzame, ietwat introverte Kempenzoon die liefst van al met zijn hond langs de Nete wandelt, of zich ophoudt met mensen die veel verstaan met weinig woorden. Als coach heb ik soms zelfs de indruk dat praten met je atleten, ook over andere zaken dan het trainingsschema, dikwijls veel belangrijker is dan het uitkienen van het schema zelf. Door een goede communicatie breng je evenwicht in het leven van je atleet, neem je twijfels weg, doe je een atleet geloven in eigen kunnen, kan je hem boven zichzelf doen uitgroeien. Johan Boskamp zal het ondertussen ook wel begrepen hebben. Een fransonkundige Nederlander die terecht komt in een hoofdzakelijk nederlandsonkundig bestuur dat, ondanks het aantrekken van Michel Preud’homme, maar niet verlost geraakt van een wespenneststatuut en een zweem van intriges als een vervelende lichaamsgeur met zich meedraagt, dat is om problemen vragen. Als je dan nog je tactische inzichten moet wijs maken aan een groep die bestaat uit 5 Portugezen, 2 Brazilianen, 2 Senegalezen, 1 Fransman, 3 Kroaten, 1 Oekraïner, 1 Serviër, 1 Amerikaan en nog wat Belgen waarvan er een aantal de taal van Gezelle niet verstaan, dan is de rekening rap gemaakt. Eén op negen in de competitie en een kortstondig gesnuif aan de vetpot van de Champions League. Als ik Boskamp was zou ik mijn communicatie vooral onderhouden met mijn manager. Het wordt immers tijd dat die begint uit te zien naar andere oorden. Boskamp’s zwerftocht is nog lang niet voorbij.

12 Comments:

At 8/24/2006 05:14:00 p.m., Anonymous mathieu said...

ik heb net uw boek 'van joggen tot marathon' gekocht.. mijn verwachtingen staan hooggespannen ;)

 
At 8/24/2006 06:03:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Beste Paul,

Naast communicatie denk ik dat vooral groepsdynamiek een rol speelt in het draaien of net niet van een team. Bij Anderlecht loopt een Egyptenaar rond die enkel Arabisch spreekt, Ahmed Hassan. Slechts één ploegmaat spreekt ook enkele woordjes arabisch. Toch slaagt Hassan er in om zich niet alleen te integreren in de ploeg, maar ook nog eens te presteren. (en dan spreken we nog niet over de vier Argentijnen die er nu rondlopen, of vroeger de Zuid-Koreaan of Oekraïener die geen woord Engels sprak)

Het grote verschil is voor mij vooral teambuilding. Kijk naar Anderlecht: nog geen goede wedstrijd gespeeld, maar ondanks twee rode kaarten bovenaan het klassement. Wat doet Anderlecht dat Standard nooit doet: raften, zoektochten, gaan go-carten en nog meer dergelijks om een groep op te bouwen.

Bij Standard: niets teambuilding, nog maar één schamel puntje geraapt, en niet meer communicatiemoeilijkheden dan bij Anderlecht. Misschien moet Boskamp zijn manschappen maar eens in een lekke kajak op de Lesse steken...

Blijven schrijven, Paul!

I.

 
At 8/24/2006 06:28:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Ha Paul, kunnen we bijna spreken van een voetbalverslaving, het voetbal is niet weg te slaan in je laatste blogs. Misschien moet je maar een voetbalploeg gaan coachen ;-), anders gaan ze dadelijk zeggen dat je de nieuwe Johan Cruijff of Joerie Mulder.

Misschien kan je dan in de plaats van die `voetbal-insiders` commentaar gaan geven op sporza, hoewel ik al lang niet meer begrijp dat men blijft geloven in de kwaliteiten van de gemiddelde belgische voetballer, ploeg, team, etc.

 
At 8/24/2006 07:47:00 p.m., Anonymous mathieu said...

vind ik toch niet echt een overtuigende redenering hoor van die teambuilding...
anderlecht heeft had nu de eerste 3 matchen vooral 'het geluk van de kampioen' vrees ik. meestal zijn brugge en anderlecht wel aan elkaar gewaagd, maar wie zo de matchen wint tegen de 'kleintjes', waarin ze niet goed speelden, wordt meestal wel kampioen.

ik weet het niet hoor, maar ik denk niet dat je door teambuiling een wedstrijd meer of minder zult winnen...

 
At 8/24/2006 08:47:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

een prachtige communicatie ! Doe zo verder Paul !

 
At 8/24/2006 10:18:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Paul,
inderdaad, jij die zo rad van tong bent en altijd gepaste kritische opmerkingen kan geven, waarom hebben ze jouw nog nooit gevraagd als commentator, zou mooie televisie zijn !

 
At 8/24/2006 11:11:00 p.m., Blogger Etienne Devillage said...

De voetballers hebben er hier de laatste tijd al goed van langs gekregen. Terecht. Maar, valt het niet op dat de laatste tijd (jaren) er geen zwemkampioenschap kan doorgaan zonder dat er een paar wereldrecords sneuvelen. Is het alleen maar te wijten aan het chronometreren tot op de "hondersten"? En alles clean. Gewoon om de voetballers even te laten rusten.

 
At 8/24/2006 11:16:00 p.m., Blogger wimvdputte said...

Onze kruistocht tegen het voetbal is een druppel op een hete plaat Paul.

Zoals je weet heb ik jarenlang voor Studio Brussel en Radio_1 gewerkt als sportjournalist. Weet je hoe mijn carrière een stille dood gestorven is? Wel... het moment toen ik er op de sportredactie openlijk voor uitkwam dat ik voetbal een jeanettensport vond. Blijkbaar heiligschennis.

Op de tv-sportredactie geldt alleen maar de kijkcijfers, wat ze ook anders durven beweren. Of poen, want als je een degelijke wedstrijd uit om het even welke sporttak (buiten voetbal/tennis/wielrennen) op het scherm wilt krijgen, dan moet je centen... veel centen op tafel leggen.

 
At 8/25/2006 04:09:00 a.m., Blogger Sandra White said...

phentermine - health insurance - debt consolidation - home equity loans Nice comment.. I ll come back for sure :]

 
At 8/25/2006 06:17:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

awel wim, groot gelijk sé

 
At 8/25/2006 08:08:00 a.m., Blogger Coach Paul said...

Heren,

dit is absoluut geen kruistocht tegen voetbal. Ik kan best genieten van een mooi potje voetbal. Maar natuurlijk mag je een voorzet zoals gegeven door de trainer van Roeselare niet laten gaan. Je tegenstanders potstampers noemen en dan 5-0 rond de oren krijgen. Dat vraagt om achtergrondinformatie.

Coach

 
At 8/30/2006 05:25:00 p.m., Anonymous Mike said...

De fransonkundige is net ontslagen zie! Het moet blijkbaar een mooi liedje geweest zijn ;-)

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home