vrijdag, juli 14, 2006

Lat

Volbloed kampioenen zoeken naar de limieten van hun belastbaarheid, ze schurken aan tegen de grens van het mogelijke en het onmogelijke. The sky is the limit, alleen de top telt. Ze leggen de lat hoog, zo hoog mogelijk. Tia Hellebaut doet dit iedere keer opnieuw, letterlijk en figuurlijk. De lat moest en zou op 2 meter blijven liggen. Opdracht volbracht, en dus volgende keer enkele centimeter hoger met die lat. Kim Gevaert wil ongetwijfeld naar die 11 sec rond op de 100 meter. Vier hondersten nog, een flits, een fractie slechts, en toch zo moeilijk te overbruggen. En binnenkort zal ze alleen maar echt tevreden zijn met de Europese titel, daar in Göteborg. Ik heb in mijn "stal" ook een aantal van hetzelfde soort adrenaline-aangedreven specimen. Marc Herremans wou deze week naar de top van de hoogste big-wall ter wereld, en in Hawaii wil hij dit jaar winnen, bij voorkeur met een wereldrecord er bovenop. Het objectief van Sven Nys is om opnieuw wereldkampioen te worden in het veldrijden, en ook in Peking mikt hij op Olympisch eremetaal in het mountainbiken. Luc Van Lierde heeft al te lang in de hel vertoefd, hij wil terug naar de kampioenenhemel, naar de echte top in de Ironman, en liefst binnen de twee jaar. Er rest hem niet zoveel tijd meer. De jonge Peter Croes is lang niet tevreden met een Belgische titel, hij wil naar de Olympische Spelen. Als het even kan, niet voor een figurantenrol. Ze leggen de lat dus hoog, wellicht soms te hoog. Voor een coach is dit niet altijd even simpel. Hij wil en moet mee met zijn atleten, even ambitieus, gedreven en fanatiek. Soms zelfs tegen beter weten in. Identificatie noemt dit in de sportpsychologie. Het is dikwijls schipperen tussen reëele en irreëele doelen, tussen dromen en werkelijkheid. Het vergt psychologisch inzicht om verwachtingspatronen bij te vijlen en gaaf te houden, de scherpe kantjes ervan weg te werken, om de doelen bij te sturen. Het is niet altijd even gemakkelijk, dikwijls zelfs aartsmoeilijk om de lat nu eens te laten zakken, dan weer hoger te leggen. Evenmin is het simpel om een vallende lat op te vangen en niet op het hoofd van zijn atleet te laten stuiteren. Moeilijke job, dat coachen.

4 Comments:

At 7/15/2006 11:29:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

Een beetje off the topic, maar houdt de kritiek van Sonck ivm Tia Hellebaut nu nog stand op 2 x 2m? Toch een rare kwiet nietwaar, die eigenzinnige Yvan, wat drijft hem?

kweenie,
Marlon.

 
At 2/21/2007 08:00:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

What a great site » »

 
At 3/03/2007 04:09:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Keep up the good work http://www.tirenomenclature.info/Oreckvacuumcleanerbag.html Price for 1994 cadillac seville gentle cleansers for rosacea Free sex toy try 017 1 adipex Sprzedam renault 19 adipex pdr adipex diet pill Decision going culinary school getting associates university threesome lesbian kissing movie 1993 kia seroquel withdrawal buy your oxycontin here Carrollton adipex diet adipex Findcoollinks popup blocker weight+loss+drug+adipex free hairy pussy fuck movies adipex online Isuzu generator kia dealers in arizona

 
At 3/16/2007 01:11:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP film editing schools

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home