maandag, juli 31, 2006

Gemengde gevoelens

Sven bakte er gisteren niks van tijdens het Europese kampioen-schap mountain-bike in Italië. Hij voelde zich nochtans goed, vóór de wedstrijd. Wel maakte hij zich zorgen over de broeierige warmte. Terecht. Sven is een winter-, een regen-, een ijs- en een modderman. We hadden er nochtans alles aan gedaan om krampen en overdreven vochtverlies te voorkomen. Dagelijks een aanvullend supplement magnesium, extra aanvullen van de mineralen de dag voor de wedstrijd, minder opwarmen om vooraf vochtverlies te beperken, het lichaam koelen met ijs vóór de wedstrijd, prehydratatie, bijzonder veel aandacht voor vochtopname en koeling tijdens de wedstrijd. Het mocht allemaal niet baten. Vierentachtigste startplaats in het vertrek, en van bij de eerste trap volkomen machteloos om voldoende tegenstanders te remonteren. Geen moment in de wedstrijd dus, zonder twijfel al vooraf geveld door de loden hitte. Het zij zo. Als coach kan je dan alleen maar kalmte en rust brengen, en vooral niet overgaan tot overhaaste conclusies. Zeker niet meekletsen met coach De Bie die al onmiddellijk stelt dat Sven eens goed moet nadenken, dat het ook in Peking warm zal zijn, dat hij in het veld de koning is, en hier maar één van de deelnemers. Vreemd toch, en vooral fout. In zijn heel beperkte mountainbikecarrière werd Sven al Belgisch kampioen en werd hij ook al twaalfde op het Europese kampioenschap, zonder enige specifieke voorbereiding. Iedereen die iets afkent van wielrennen weet dat bij Sven het potentieel wel degelijk aanwezig is, en dat dit potentieel bovendien veel te groot is om nu al de handdoek te werpen. Natuurlijk moet er nagedacht worden, maar constructief. Als coach en atleet moet je kunnen leven met winst, maar ook met verlies. We hebben nog wel wat tijd. Maar, zoals ik al stelde, alleen rust, kalmte en een constructieve zoektocht naar oplossingen zijn hier op hun plaats. Het tij kan trouwens snel keren. Kijk maar naar de resultaten van Peter Croes in de wereldbekerwedstrijden triatlon. Vorige week zesde in Canada, nu twaalfde in Engeland, amper een dikke minuut van de winnaar, en vóór een aantal grootheden in hun discipline. Geen drie leeftijdsgenoten doen beter in het wereldbekercircuit. Na enkele rotwedstrijden, weer helemaal op schema dus voor Peking. Het zou jammer zijn mochten we na de twee slechte wedstrijden vooraf al de handdoek hebben gegooid. Of niet soms?

17 Comments:

At 7/31/2006 02:13:00 p.m., Blogger wim said...

won sven al eens niet een snikhete zomercross te Zolder ?

 
At 7/31/2006 02:39:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Veel zit misschien tussen de oren ?

 
At 7/31/2006 04:22:00 p.m., Blogger eric dekort said...

Ik heb een sterk vermoeden dat Sven aan rust toe is. Een combinatie van vermoeidheid en hitte is voor iedere sporter fataal. Of zoals een bekend trainer ooit neerschreef ;"het mag mischien eigenaardig klinken, maar door training op zich daalt het prestatievermogen. Het is pas na een voldoende lange recuperatieperiode dat een positief effect van training mogelijk is. Dit mechanisme wordt het principe van supercompensatie genoemd." UIt :praktisch trainingshandboek wielrennen door PVDB. Het gaat al een tijdje wat minder met Sven en soms is rusten ook trainen.Voor iemand die zo gedreven is als Sven is dat soms moeilijk te geloven.Heb vertrouwen in de coach en in de renner en alles komt goed. Er is tijd.
PS. Stuur zo eens een handboek wielrennen naar De Bie. Kan nooit kwaad om als nationale coach wat basis trainingsprincipes te kennen.

 
At 7/31/2006 08:53:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dag Paule, ik jong Congoleesman, van die verkiezing actueel. Nu rij ik renner in vlaanders, groot vitesse duwen. Daar ik wil win, ik geld verdien, ik beroemd zal zijn. Kant gij helpen als ik training wil? Als gij ja, kant het dan op de computer langs hier weg gaan? Mag zo.

de dank van Prosper-Joseph (19 enhalf) - vrij gezel

 
At 7/31/2006 10:23:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Oja, ik koezijn van mesjeu president Kabilla en konig Alber. Maak da verschil in geval? Zeg maar, ik ligt gij in.

noch dank, coereur Prosper-Joseph (viva land Congo)

 
At 8/01/2006 08:03:00 a.m., Anonymous Dijleloper said...

Ik heb me mateloos geergert aan dhr de bie. Sven is op en top sportman die ernstig met zijn vak bezig is. Hij verdient wat meer respect en krediet voor wat hij probeert. Wat de bie doet is heel klein en van een nationale coach zou men toch wat meer mogen verwachten. Kop op sven, je staat hier ver boven

 
At 8/01/2006 11:04:00 a.m., Anonymous marlon vanco said...

Toch lijkt het me quasi-onhaalbaar wat Sven beoogt. Ik zou hem liefst volledig voor het moutaine-biken zien kiezen, een mondiale en olympische sport. Wat stelt dat cyclocross-circuit eigenlijk nog voor?
Tien renners op gelijk niveau die steeds maar dezelfde rondjes draaien tegen mekaar. Een beetje afgezaagd en te vaak voorspelbaar. Maar ja, 't is altijd hetzelfde, mooi te verkopen nietwaar: de media voeren de makke massa die zich verveelt op een lege zondagnamiddag!

 
At 8/01/2006 02:35:00 p.m., Blogger Jack Barrows said...

Hoe verdien jij je boterham, beste Marlon? Voor die personen is de sport hun inkomen, hun beroep. Cyclocross stelt niet veel voor volgens jou, maar Nys kan er wel van leven en niet zo slecht ook. Waarom? Omdat hij zoveel wint. Alles meteen op het mountainbike zetten, niet wetende wat de uitkomst zal zijn is niet meteen een berekend risico. En respect voor de cyclocrossers, en ja ik kijk er graag naar op een zondagmiddag. Dat ze niet mondiaal is, zal me worst wezen, niemand uit andere landen wordt tegengehouden om ook deel te nemen. Waardoor de Belgen kunnen blijven leven van deze sport. Afgezaagd en voorspelbaar misschien, maar ga je dat ook tegen een fabrieksarbeider of postbode vertellen? Ze zullen je snel hun antwoord voorschotelen.

 
At 8/01/2006 03:18:00 p.m., Blogger Coach Paul said...

Marlon,

ik denk echt dat je niet weet waarover je spreekt (schrijft)als je het over veldrijden hebt. Er worden daar prestaties geleverd op onvoorstelbaar hoog niveau. Stelt motorcross ook niks voor omdat de Belgen daar al jaren de plak zwaaien? Omdat ze voorspelbare rondjes draaien? Stellen de sprintnummers in de altletiek niks voor omdat 80% van de besten altijd weer Amerikanen zijn? Omdat ze altijd in dezelfde richting lopen, in mooi afgelijnde baantjes? Stellen de fondnummers niks voor omdat meer dan 90% van de besten Kenyanen en Ethiopiers zijn? Omdat ze altijd weer rondjes van 400 meter afmalen? Stelt vrouwentennis niks voor omdat de twee beste spelers Belgen zijn? Omdat ze gewoonweg een balletje altijd op en af over hetzelfde net staan te kloppen? Stelde biljart niks voor toen Ceulemans jaar na jaar wereldkampioen werd? Omdat hij altijd maar ballen op elkaar liet knallen op diezelfde groene tafel? Stelt Formule 1 niks voor omdat het altijd dezelfde 3 piloten zijn die winnen? Omdat ze voorspelbare rondjes draaien op een autocircuit? Stel mannentennis niks voor omdat het telkens de twee zelfden zijn die er de plak zwaaien?
denk je dat een beste Armstrong of Ulrich zouden meekunnen in een veldrit? Of Boonen? Of Basso, of wie dan ook? Zelfs als ze specifiek zouden trainen? Vergeet het.

 
At 8/01/2006 04:27:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

Paul,

Ik betwist geenszins het hoog-sportieve niveau van cyclo-cross, maar ik vind het evengoed uit de tijd. Mountain-biken is sexy, blits en hip. Een sport voor Sven! Vraag maar eens aan zijn madam, durf je dat, schone coach?

Marlon (sober).

 
At 8/01/2006 06:08:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Marlon,

ge zijt een jeannette eerste klas ...

sexy, blits, hip, ... ga op een cat-walk staan jongen, want "sport" is niets voor mietjes zoals jij ...

 
At 8/02/2006 10:51:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

@ marlon vanco:
voor sexy,blitse en hippe sporters te bewonderen moet je naar deze site surfen:
www.bikkembergs.it

 
At 8/03/2006 11:34:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

de "combinatie" lijkt me zwaar, maar jullie weten zonder twijfel waar jullie mee bezig zijn.

Met het conditieniveau van Sven weet ik alvast 1 ding : hij gaat "ze zeer" doen deze winter !!!

 
At 8/04/2006 09:55:00 a.m., Anonymous Fred said...

2 keer op een jaar in topform geraken is bijna niet te doen. Voetballers kunnen dat ook niet: spelers die uitblinken in de champions league in de winter/lente, zijn meestal slap tijdens de wereldkampioenschappen in de zomer.

 
At 8/18/2006 05:42:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

2keer op een jaar in topform geraken is zeker en vast te doen! Het probleem van de hedendaagse topsport is dat sommigen slechts 1x willen pieken tijdens het seizoen (armstrong in de tour). Topform alleen is dan niet meer voldoende om de zege te pakken. Ik denk hierbij aan parcouskennis, entourage, sterkte van de ploeg, etc. Ik kan mij dus perfect voorstellen dat er verschillende renners meerdere topperiodes hebben per jaar, maar niet kunnen opboksen tegen het perfectionisme en het 'bezeten' werken van anderen. Ik wil maar zeggen, als onze "wielergod Eddy Merckx", dit fenomeen was tegengekomen in zijn tijd, had hij waarschijnlijk zijn indrukwekkend palmares niet bij elkaar kunnen rijden.

 
At 2/21/2007 11:03:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

best regards, nice info incorporating in hi Obtener cialis http://www.reductionblendnaturalhighcholesteroldiet.info unique backpacks car alarms with pager crustfield Male facelift david howell iii golf Wedding invitations ettique proactiv solution repairing lotion 2oz new not opened alarm car clifford remotes center facial plastic surgery toronto cheap sigma car alarms online Camera security surveillance system Toad car alarms bookmarks for ployphonic ringtones perfume lancome

 
At 3/17/2007 08:31:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

What a great site film editing schools

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home