dinsdag, juli 25, 2006

Enkele procentjes maken het verschil

Als ik de krant mag geloven - en wie ben ik om de woorden van De Standaard in twijfel te trekken - stopte Eldrick Woods voor het eerst een putter in de handen van zijn zoon Tiger toen die net 10 maanden oud was. Toen Tiger vier was werd hij lid van de plaatselijke golfclub, wel pas nadat hij, met voorgift van één slag en afslag vanop de vrouwen-tee, een pro-speler had geklopt. Het lijkt ongeloofwaardig, misschien is het dat ook, maar het maakt wel duidelijk hoe het komt dat Tiger Woods in zijn sport de absolute nummer één geworden is. Hij deed er alles voor, van kleins af. In diezelfde krant zegt José De Cauwer waar het schoentje knelt bij onze wielrenners, waarom zij ieder jaar opnieuw gedegradeerd worden tot zeurende meelopers in de Tour, tenminste toch wat betreft het eindklassement. "Ik ken genoeg renners die er heel veel voor doen, maar er niet genoeg voor laten. (...) De drive is groot, maar moet nog groter. Wanneer zeg je: ik kan niet meer. Reken maar dat Landis daar dwars doorheen ging op weg naar Morzine." Ondertussen haalt hij ook even uit naar onze klimmer in bange dagen. "Wij lachen om een Leffe meer of minder. Ik kan daar helemaal niet om lachen."
Ik zal er nog wat bij doen. Ik heb tijdens de wintermaanden al te veel discussies gehad met jong talent over uitgaan. Bij de Belgische renners is het zowat de gewoonte om vanaf het einde van het wedstrijdseizoen tot en met 1 januari de beest uit te hangen in het weekend. Twee keer uitgaan in het weekend, liefst tot een uur of vijf 's morgens. Moet toch kunnen. Stoom aflaten, heet dat dan. De batterijen weer opladen, en nog van die zever.
Bovendien worden onze beloftevolle jonge renners veel te vroeg om de oren geslagen met te dikke contracten van diverse topteams. Er is echt een opbod aan de gang om het jonge talent binnen te halen. Waarom zich dan nog uit de naad rijden?
Trainen, op tijd gaan slapen, voeding verzorgen, werken aan de zwakke punten, elf maanden op een jaar, misschien zelfs elf en een halve maand. Daar draait het om. Zoals José De Cauwer zegt, het zijn de procentjes die het verschil maken. Wijze man, die José.
Ach, het is niet alleen in het wielrennen dat het zo gaat. Eén van mijn eerste goede atleten was Kris Mariën, beer van een vent, ijzersterk, fanatiek op training. Hij domineerde de Belgische triatlon in het begin van de jaren negentig. Vijf maal werd hij kampioen van België, en ook in internationale wedstrijden stond hij zijn mannetje. In Kapelle o/d Bos werd hij eens tweede, net achter Normann Stadler, en vóór Thomas Hellriegel. Beiden gingen door toen Kris zijn carrière (vroegtijdig) stopte. Beiden wonnen ze ook de Ironman van Hawaii. Ook Kris kende hoogten en laagten. Er was eens een seizoen dat hij er niet veel van bakte. Wat ereplaatsen, maar verder niks. Nochtans trainde hij verschrikkelijk hard. Niks was te veel op training. Ik begreep het niet. Later kreeg ik de verklaring. "Die Mariën en zijne maat kunnen nogal zuipen" zei een cafébaas uit Mol me op een keer. Ik schrok. "'s Zaterdags, na de training, komen ze hier binnen, en dan kappen ze ongeveer 15 Hoegaerdens binnen. En ik zweer je, die mannen gaan kaarsrecht terug buiten." Vijf kilometer zwemmen, 180 kilometer zwemmen, en dan 15 Hoegaerdens bleken een slechte combinatie. Op een keer werd Kris Belgisch kampioen. Reden te over om er 's avonds eens goed in te vliegen, ondanks het feit dat er een week later weer een kampioenschap geprogrammeerd stond. In de vroege uurtjes werd hij naar huis gedragen, zich afvragend hoe hij heette, waar hij woonde en welke taal hij sprak. De volgende dag trainde hij weer, en zeven dagen later werd hij weer kampioen. Zijn carrière duurde al te kort.

16 Comments:

At 7/25/2006 05:39:00 p.m., Blogger wim said...

teveel talent is soms meer een vloek dan een zege....
ze voelen zich onoverwinnelijk en hebben geen oog voor detail meer, met uiteindelijk alle gevolgen vandien....

 
At 7/25/2006 05:49:00 p.m., Blogger Sam & Pete said...

Eén van de grootste voorbeelden uit het wielrennen is misschien wel Armstrong-Ullrich. Ullrich had volgens de kenners het meeste talent maar rekende te veel op zijn talent. Armstrng leefde als minder getalenteerde 200% voor zijn vak. Resultaat Armstrong-Ulrich 7-1

 
At 7/25/2006 09:17:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

Paul, dit is niet je beste stuk, het rammelt en het mangelt aan alle kanten. Wat nonkel De Cauwer wauwelt lijkt me verdachte brievenbussen-prietpraat.
Laat bv onze Tom Boonen af en toe maar eens goed doorzakken, zijn palmares zal er niet onder lijden. En Kris Mariën heeft er wel degelijk veel uitgehaald hé...

Toegegeven, we hebben allen last van de warmte, een off-day mag.

 
At 7/25/2006 10:05:00 p.m., Anonymous mathieu said...

neej, ik vind dat je de nagel op de kop slaat (josé ook ;) )
armstrong = karaktervent, heeft kanker gehad, heeft daardoor met pijn en angst te maken gekregen die je niemand toewenst, heeft geleerd wat het leven waard is, hoe relatief die pijn wel is, hoe je een winner wordt, wat je ervoor over moet hebben en heeft natuurlijk een fantastische motor (lees vo2max)
landis= ook ne karaktervent, zn ouders dreigen dat ie nr de hel gaat als ie meedoed aan al die competities en dan ganse fietsgebeuren in het algemeen, wat doet ie? 's nacht, met de jeansbroek, in den donker, zn kilometerkes malen, want hij had ergens gelezen dat een prof er zo'n 800 in de week doet :)

stoch duidelijk dat die mannen massa's talent hebben, maar dat ze er veel minder zouden mee gedaan hebben zonder een ijzeren wil, een karakterkop, en die fantastische drang om noooit, noooit, noooit te plooien...

ik vind dat prachting

 
At 7/25/2006 10:23:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

Oké mannen, dat zijn de kroegverhalen hé, maar wat gebeurt er achter de schermen, zeg jij het coach Paul. Moeten we echt zo simpel mee blijven pedaleren in het wiel van Michel Wuyts en zijn televisie-winkel?
Btw, ze hadden ooit allemaal veel karakter: Pantani op kop! Het klinkt cru, maar voor die jongen had ik dan nog het meest respect.

 
At 7/26/2006 12:28:00 a.m., Anonymous paul said...

Marlon,

natuurlijk gebeurt er (te) veel achter de schermen, te veel om over te praten en te schrijven. Maar denk a.u.b. niet dat Belgische renners, bij uitbreiding Belgische sporters, heiliger zijn dan de paus en de rest. Daar zit het verschil niet echt! Hoe dan ook blijft de basis keihard werken, trainen.

 
At 7/26/2006 12:30:00 a.m., Anonymous Paul said...

Nog wat vergeten. Kris Mariën heeft hoe dan ook een schitterende carrière achter de rug. Ik bedoel alleen maar: er had nog (veel) meer ingezeten.

P.S. Kris was niet alleen een schitterende atleet, maar ook een schitterende gast.

 
At 7/26/2006 12:36:00 a.m., Anonymous mathieu said...

wat denk je marlon? dat ze die verhalen op tv verzinnen?
ik weet het niet, ik zat er niet bij toen ie 's nachts ging fietse of toen armstrong aan het kotsen was v zn chemo... mr ik denk wel dat het die mannen sterker heeft gemaakt :)

 
At 7/26/2006 09:25:00 a.m., Anonymous marlon vanco said...

Sorry jongens, maar eigenlijk heb ik definitief afgehaakt met die wielersport.Ik wil dat nog nuchter en van op afstand volgen, maar alsjeblief geen overtrokken lyriek meer. We zijn te vaak bedot geweest. Op TV heeft een verslaggever zich daarvoor nog nooit verontschuldigd. The show must go on. Entertainment en kijkcijfers! (denken die mannen).

 
At 7/26/2006 10:26:00 a.m., Anonymous mathieu said...

hallo paul,

hoe kan ik je per mail bereiken?

bedankt!

 
At 7/26/2006 12:46:00 p.m., Anonymous Ro Ver said...

Voor de start armstrongs laatste tour werd er aan carmicheal, de coach van armstrong gevraagd wat het geheim van armstrong was. Het antwoord was simpel: to be a year around athlete...
http://www.cyclingnews.com/road/2006/tour06/?id=/riders/2006/interviews/chris_carmichael_jun06

Des te groter de opofferingen die je maakt in de voorbereiding op een wedstrijd, des te groter je mentale kracht tijdens die wedstrijd.. fuel for the fire

 
At 7/26/2006 12:46:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Marlon,

denk soms eerst een na, vooraleer je iets kwakkeloos op mail zet ...

uw commentaar trekt vaak op niet te veel ...

 
At 7/26/2006 01:47:00 p.m., Anonymous mathieu said...

ro en anonymous: i agree ;)

 
At 7/26/2006 04:31:00 p.m., Anonymous paul said...

mathieu, mijn email:

paul.vandenbosch@scarlet.be

 
At 3/01/2007 05:12:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Very cool design! Useful information. Go on! » »

 
At 3/17/2007 01:47:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

best regards, nice info film editing schools

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home