dinsdag, juni 06, 2006

Show

Vorige week zat ik, even toch, aan het scherm gekluisterd voor een tennismatch, ergens prematuur nog in de aanloopronden van Roland Garros. Geen finale dus, zelfs geen wedstrijd waarin de één of andere Russische babe met andere dan tennistieke kwaliteiten kreunend en zuchtend de aandacht afleidde van "unforced errors" en andere domme fouten. Neen, het was Gaël Monfils, de zwarte kroonprins van het Franse tennis, die in een wedstrijd tegen Dick Norman mijn aandacht opeiste. Druk gesticulerend en bekketrekkend bespeelde hij het publiek en trachtte hij - en dat dient gezegd - de stoïcijns kalme Norman uit evenwicht te brengen. Gretig pikte hij in op de Mexican wave van zijn joelende supporters en voerde hij zo nu en dan de lang vergeten Ali-shuffle uit. Een passing shot leidde tot wilde kreten en borstgeroffel en irritant hyperactief huppelend wachtte hij op de zoveelste ace van Dick. Winst zat er toen nog net in, hij stootte later door tot de 1/8 finales. Toen was het terug naar af, naar de banken van de Showbizzschool. Show staat er ook aan te komen in het voetbalgekke Duitsland, bij de goddelijke kanaries, Ronaldo, Ronaldinho, Robinho, Kaka, Roque Junior en andere sterren van het Braziliaanse sambavoetbal. Gisteren werd ons in "Lo Nunca Visto" een blik in de kleedkamer en achter de schermen gegund, vooral een blik op de waanzinnige adoratie, de idolatrie, de bijna schrijnende verafgoding door duizenden straatarme Haïtianen die de Braziliaanse godenkinderen toejuichten terwijl ze rondgereden werden in witte pantservoertuigen, bij dagdagelijkse gebruik ingezet om bloedige opstanden in de kiem te smoren. Ik zag soms samba op het veld, maar vooral vóór en na de wedstrijd, ik zag zelfvoldane balgoochelaars met naar eigen zeggen ongeveer 170 miljoen fans. Iedere wedstrijd werd voorafgegaan door een gebed, of hoe noem je het sloganeske, haast rappende groepsgewijze afdreunen van nu eens het Onze Vader, dan weer het Wees Gegroet. Waanzin. Als er hierboven al Iemand is, zou die in deze wereld dan geen andere zorgen om het hoofd hebben dan eigengereide, zelfvoldane voetballende multimiljonairs een voetbalmatchke te laten winnen?

3 Comments:

At 6/06/2006 10:21:00 p.m., Blogger Double-U said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

 
At 6/06/2006 10:30:00 p.m., Blogger Double-U said...

Ik vroeg me gisteren tijdens het bekijken van deze rapportage af hoe het eraan toe zou gaan achter de schermen in de kleedkamer van onze Rode "Duivels".

Terwijl Braziliaans kapitein Cafu zijn troepen toespreekt -al goochelende met wat statistieken uit het verleden- en hen er kordaat aan herinnert dat ze de fans en het land niet mogen ontgoochelen zie ik in gedachten al een Bart Goor verweesd en trillend voor zich uitstaren met de wijze woorden "Mannen, als ge braaf zijt gaan we straks een pintje drinken in den Apropos".
Niveauverschil moet er zijn natuurlijk maar na gisteren ben ik ervan overtuigd dat het zowel op als naast het veld het geval is ;)

 
At 2/22/2007 06:12:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home