donderdag, juni 29, 2006

Opzettelijke slagen en verwondingen

Nederland - Portugal. Je moet het eigenlijk gezien hebben om het te geloven. Eén ordinaire schoppartij, met tussendoor een gerichte kopstoot, hoofd op hoofd, bewust, gemeen, laag bij de grond. Tweeëntwintig spelers die aanvankelijk het veld betraden, slechts achttien die er weer afkwamen, de helft juichend, de andere helft wenend en tandenknarsend. Een primeur in het wereldbekergebeuren. Schuifelend, schoffelend en schoppend bewoog het geveterd zootje ongeregeld van twee zelfverklaarde grote voetbalnaties over het (slag)veld, duwend, trekkend en sleurend, de stuts gericht recht naar voor, richting kuit, scheenbeen, dij. Onmachtig hun agressie onder controle te houden, onmachtig ook om de weg naar het doel te vinden. De battle-dress kleurde Oranje. Scolari huilde en tierde langs de lijn, verongelijkt als scheidsrechter Ivanov het ook maar waagde om één van zijn spelers te bestraffen. Zijn opponent Van Basten stond wat verder, stoïcijns kalm, berustend, zo leek het toch. De generaal achter het voetvolk. Nooit poogde hij zijn troepen tot bedaren te brengen. Voetbal is immers oorlog. De woorden van Rinus Michels zinderden door zijn hersenpan. Scheidsrechter Ivanov was natuurlijk de grote schuldige. Sepp Blatter, zelf onder vuur op verdenking van corruptie en nog wat fraais, voerde de huilende horde wolven aan, en hij verklaarde dat Ivanov te veel geel trok. Sommige journalisten typeerden de scheidsrechter als flierefluiter. Johan Cruijff verloor helemaal het noorden. De minister voor Vreemdelingenzaken en integratie was medeschuldig aan de uitschakeling. Zij had het vertikt om in te gaan op de naturalisatieaanvraag van de Ivoriaan Kalou. En met Kalou erbij had het heel anders geweest…. Is Cruijff niet stilaan pensioengerechtigd? Gemakkelijkheidshalve wordt voorbijgegaan aan het feit dat het nog altijd de spelers zelf zijn die verantwoordelijk zijn voor hun (wan)gedrag. Ik vraag me af welk effect de schaamteloze, ontluisterende houding van de Nederlandse “voetbalsterren” heeft gehad, en nog heeft, op de voetballende jeugd. Uiteraard hebben de voetbalmiljonairs lak aan het feit dat ze een rolmodel zijn voor jonge voetballertjes. Daar begint het trouwens al. Trainers en ouders (gelukkig niet allemaal) die roepen en schelden naast het terrein, snotapen van tien die mee “vuile zwarte” scanderen. En dan nog iets. Zolang die aanslagen gebeuren op die 5000 vierkante meter voetbalveld wordt er gesproken van een fout, soms van een vuile fout. De sanctie beperkt zich tot een vrije trap, een gele of een rode kaart. Buiten die zone, net voorbij de kalklijn, spreekt men voor hetzelfde gedrag van opzettelijke slagen en verwondingen, met alle correctionele gevolgen vandien. Misschien zou het best zijn om deze laatste kwalificatie, in de meest extreme gevallen, ook binnen de krijtlijnen eens te doen gelden. Wedden dat de scheidsrechter minder kaarten zal moeten trekken?

6 Comments:

At 6/29/2006 09:01:00 a.m., Anonymous Mike Reys said...

Zit er aan te komen hoor! Eerste rechtszaken zijn lopende... niet binnen het WK.

 
At 6/29/2006 11:54:00 a.m., Anonymous marlon vanco said...

Paul, in de allerbreedste context van het WK scoor jij met dit item de finale wereldgoal van het tornooi. 't Is eigenlijk afgelopen, er is een morele eindwinnaar. De supercoach!

manman toch,
Marlon (paf).

ps: we zouden je nu een applausvervanging moeten gunnen om zelf nog wat aan de bak te kunnen komen

 
At 6/29/2006 12:09:00 p.m., Anonymous Ken said...

Goed geschreven !!!

Groeten,
Ken

 
At 6/29/2006 02:13:00 p.m., Blogger Geert Gitaar said...

Hey ! Er zijn nog mensen die jou 'de supercoach' noemen, Paul ... Ik dacht dit nochtans confidentieel te moeten houden ;-)

 
At 6/29/2006 02:14:00 p.m., Anonymous Marathon Frank said...

Da's pas gesproken (en geschreven) coach !!!

 
At 6/29/2006 08:26:00 p.m., Blogger Wim said...

Zelfs Paul VDB in de ban van het voetbal ! En zo maken we, met z'n allen, het voetbal groter dan het behoort te zijn.

Dus tóch de belangrijkste bijzaak ter wereld !

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home