maandag, juni 19, 2006

Machtsvertoon

Ik ben terug in het vlakke land, terug van een schitterende streek, gedomineerd door de Mont Ventoux. Ik heb ook weer iets bijgeleerd. De Kale wordt niet "bedwongen", de Kale wordt niet "bestormd", de Kale wordt niet "ingenomen", door geen 1000, door geen 2000, nog door geen 100000 wielertoeristen. De Kale wordt opgefietst, niks meer en niks minder, net zolang het deze Reus belieft. Een hele week was het mooi weer in die schitterende Provence, en dag na dag kleurden de velden feller door de opbloeiende lavendel. Ook zaterdagochtend zag het er nog heel behoorlijk uit. Tot iets na het middaguur. Toen vond de Kale het welletjes met al dat hijgende gewriemel op zijn majestueuze flanken. Drie kilometer van de top was ik nog verwijderd bij mijn tweede beklimming, toen dof gerommel miserie aankondigde. Het werd fris, en de wind stak met het grootste gemak een tandje bij. Grote, aanvankelijk nog sporadische druppels verwaterden snel alle hoop op loos dreigend en wegtrekkend onweer. De Kale nam zijn stuur onderaan vast, kromde zijn rug en trok zich langzaam maar vastberaden verder op gang, met in zijn spoor opspringende hagelbollen, gutsende regen, tempeestende wind. Verder fietsen, vooral afdalen, werd moeilijk en gevaarlijk. Einde van het verhaal. Waarom sloegen de weerelementen net dan toe? Is de Kale medegenloos geweest? Of toonde hij net mededogen met al diegenen die boven hun krachten en hartslaglimieten flirtten met de grens van hun mogelijkheden, deze zelfs overschreden? Stoorde hij zich aan de vlaams-nationalistische vlaggen die her en der wapperden en ongevraagd gemanoeuvreerd werden tussen mensen die sport willen doen in een sfeer van vriendschap en verdraagzaamheid, en die daar in het zuiden van Frankrijk geen boodschap, zelfs lak hebben aan bepaalde politieke strekkingen en ideologieën? Vreesde de Kale de lading die gedekt werd door de vlag? Of was het louter gratuit machtsvertoon?

3 Comments:

At 6/20/2006 11:46:00 a.m., Blogger eric dekort said...

beste Paul,

ondanks de slechte omstandigheden ben je er toch in geslaagd om twee maal de Ventoux te beklimmen en dan nog in een zeer behoorlijke tijd. RESPECT !!

 
At 6/20/2006 09:11:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

En toch hebben jullie bergen werk verzet, mijn grote bewondering voor iedereen, de "muis" (het idee) heeft een berg gebaard. Een schoonheidsfoutje was de achterstevoren clown, elke sport verdient immers een intern respect. Liever geen averechtse crossers, lopende obers of tandemstokers bijvoorbeeld.
Een fantastisch opzet, moedige pogingen, heroïsche prestaties. Troost voor de pechrijders, de opgedonderden en de weggebliksemden.
Voor entertainers zou er echter geen plaats in de her-berg mogen zijn.

proficiat Paul & co,
Marlon.

 
At 2/06/2007 06:35:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

What a great site » » »

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home