maandag, juni 12, 2006

Kim, Tia en Erik

Met éénen-twintig zijn ze al, atleten en atletes die spurtend, springend, met grote en krachtige foulé hopelijk toch éénmaal aanzet zullen kunnen geven tot onze geliefde Brabançonne op het nakende Europese kampioenschap in het Zweedse Göteborg. Een mix van jong talent en certitudes is het, aangevuld met een aantal oudgedienden die ook op het toppunt van hun kunnen vooral blij mogen zijn erbij te horen. Toch respect, de limieten van de Belgische atletiekbond zijn scherp gesteld. Kim Gevaert, sierlijk, stijlvol en nooit ontgoochelend op de grote afspraken draagt de hoop van atletiekminnend Vlaanderen. Ik zag haar tijdens de afgelopen winter af en toe aan de slag op training, gedreven, keihard werkend, maar ook tijdens zware inspanningen steeds even gracieus. Naast haar is Tia Hellebaut opgestaan, opgesprongen zelfs, het stadium van topper in wording ontgroeid, oerdegelijk, sober, en onder het moto 'presteren is mijn job' al enige maanden levend en springend op een wolk. Maar de blikvanger en vreemde eend in de bijt is ongetwijfeld Erik Wijmersch, 36 toch al, en net als Lindford Christie en Merlene Ottey het levende bewijs dat snel zijn niet het alleenrecht is van jonge broekjes. Een open boek is hij, levenslang bestrijder van verkillende saaiheid en dus flamboyant, voorspelbaar arrogant, dikwijls verongelijkt. Schenenstampend en tenentrappend, wild om zich heen schoppend, woest als hij meent onrecht te zijn aangedaan. Zoals zovele sporters luidde zijn fin de carrière een nieuwe carrière in, zoveel jaar na datum van zijn Europese indoortitel. De bobo's van Atletiek Vlaanderen verslijt hij voor saaie planten, zijn concurrenten voor jeanetten, en juryleden zijn wel eens corrupt. Als hij ontgoocheld is verzeilt zijn medaille ostentatief in de vuilbak, en een starter die niet net schiet als hij vertrekt dreigt hij "op zijn bakkes" te slaan. Uitgesproken meningen, eigenlijk hou ik er wel van.

10 Comments:

At 6/13/2006 10:02:00 a.m., Blogger José said...

Van zo'n atleet als Erik moet je houden als supporter en sportliefhebber. Ben je ook zo'n fan van zijn trainingsmethodes ?

 
At 6/13/2006 10:51:00 a.m., Anonymous mathieu said...

prachtig geschreven :)
chapeau

 
At 6/13/2006 04:07:00 p.m., Blogger Wim said...

Sint-Niklazenaar zijnde, ben ik een stadsgenoot van Erik Wymeersch. Niet dat ik daar bepaald fier op ben.

Maar ja, met Erik is het iets van ‘You love him or you hate him’.

En ja, af en toe slaat hij eens wild om zich heen. En ja, af en toe zet hij eens een grote muil op. Maar verdient hij daarom alléén ons respect ?

Het is bepaald jammer wanneer je als sportman in de eerste plaats wordt herinnerd omwille van je karakter, en niet omwille van je sportieve prestaties.

Of moeten we die medaille op dat indoor-kampioenschap, waar alle écht grote kleppers ontbraken, zo hoog aanslaan.

Erik is nooit écht uit de schaduw geraakt van Patrick Stevens en waarschijnlijk heeft hem dat verbitterd. Ten onrechte. Want zonder Stevens zou hij inderdaad jàren de beste Belgische sprinter zijn geweest. Maar Stevens is er wél in geslaagd om de 200 meter finale te lopen op de Olympische Spelen in Atlanta 1996. Stevens, toen als enige blanke in de finale (for whom it may concern).

Niettegenstaande dat, lees ik gisteren dat Erik vorig weekend ergens 10”25 heeft gelopen. Een absolute topchrono naar Belgische maatstaven, maar naar internationale normen héél gewoontjes. Een beetje het verhaal van de carrière van Erik, dus.

 
At 6/13/2006 04:24:00 p.m., Anonymous marlon vanco said...

@José: de trainingmethodes van die gekke Erik, wat is daar mis mee? Ik stel deze vraag zonder één enkele bijbedoeling, de intrige is er wel. Ja, wat weet en denkt coach Paul daarvan? Ben benieuwd.
Ik weet wel dat Wymeersch steeds wild om zich heen geschopt heeft over vermeend dopinggebruik, inclusief mbt Stevens.

sportieve groet,
mv.

 
At 6/15/2006 12:11:00 p.m., Anonymous piet said...

reactie op 'wim' en in een ruk al die gelijksoortige 'criticasters' die altijd alles minachten en geringschatten wat niet de absolute top is: als die Wymeersch samen met jou aan een rondje rond de piste begint, heeft hij je vermoedelijk gedubbeld tegen dat je klaar bent... OK, niet de absolute wereldtop, maar toch nog altijd bangelijk snel en alle respect verdienend. "Gewoontjes". Je moet maar durven...

 
At 2/05/2007 03:52:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Looking for information and found it at this great site... » » »

 
At 2/21/2007 11:58:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

best regards, nice info buy discount evista

 
At 3/03/2007 07:25:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Very nice site! Buy adipex p+online Whitefish vacation packages recovery of rhinoplasty splint home+ice+machines Computer server hub printer fax and plotters clip Quit smoking ear zap vaughan bassett furniture gear for hiking hand held laser barcode scanner driver Metastasized breast cancer Ati video graphic card Different ppc programs

 
At 3/17/2007 05:04:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Keep up the good work film editing schools

 
At 4/24/2007 06:36:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » » »

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home