dinsdag, juni 13, 2006

De top

Vanaf donderdag trek ik er een paar dagen tussenuit. Weg van hier, richting Provence, waar ik samen met nog bijna 2000 andere wielergestoorde amateurs de bekendste kale berg ga inpalmen. De Mont Ventoux, zoals gezegd kaal, en dus voorzien van een kruin. Onder deze kruin geducht om verschrikkelijk vervelende vliegjes en de onophoudelijk hoge stijgingspercentages, erboven vervloekt omwille van de wind die onbarmartig en bulderend roekeloze would-be renners tot de orde roept. Ik kijk ernaar uit, enkele dagen oeverloos lullen over trainingsschema's, grote en kleine plateau's, energiedrankjes en dorstlessers. Theorie die wordt omgezet in de praktijk, proefondervindelijke scholing, iedere coach zou zo nu en dan met de neus op de feiten moeten worden gedrukt. Op zaterdag, om 7.30u, beginnen we eraan, langs de drie kanten, handen bovenop het stuur, zoekend naar het juiste ritme en naar het evenwicht tussen trapkadans en ademhaling. Voor sommigen zal één geslaagde beklimming al meer zijn dan ze ooit hadden durven vermoeden, anderen zoeken, misschien bij gebrek aan prestatiepotentieel in reguliere prestaties, hun moment de gloire in een fysiek onvoorstelbaar zware en naar boerenverstandnormen absurde 24-uur lange klimtocht, vechtend tegen onvermijdelijke inzinkingen, slaap, leeglopende spieren en hersenen. Onder de deelnemers bevindt zich ook Bert Anciaux, minister van Sport. Als ik de krant moet geloven haalde hij pas op 1 mei voor de eerste keer de fiets van stal, en was toen nog een brug over de autosnelweg de hoogste col die hij ooit van dichtbij had gezien. Waarschijnlijk is hij het beu om als sportdilettant door het leven te schuifelen, vooral nu hij geacht wordt budgetten voor top- en breedtesport vakkundig te verstrooien. Bovendien doet het beeld van een zwoegende minister van Sport zeker geen kwaad, zo recht in de aanloop naar de volgende verkiezingen. Ik vrees echter dat Bert, vooral als hij vertrekt vanuit Bedoin, na een vijftal kilometer zal doorhebben dat het gemakkelijker is op de top van een verkiezingslijst te komen dan op de top van de Mont Ventoux. Ik wens hem het allerbeste.

6 Comments:

At 6/14/2006 10:43:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Helaas voor Bert, maar hij zal het idd niet halen als hij zo laat is beginnen 'trainen'. Ik heb de Mont Ventoux ook al enkele keren gedaan en elke keer verrast de berg en ben je weer vergeten hoe zwaar hij ook al weer was. Krachten sparen voor de laatste kilometer is de boodschap. Na chalet Reynaert ff op adem komen en dan na het graf van Simpson ff doorbijten voor het laatste lastige stuk tot boven.

Groeten en succes !!!

 
At 6/16/2006 02:18:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

misschien kan de bert ook eens gaan waterskiën, dan krijgt hij voor die toppers misschien ook eens wat respect want volgens hem is dit geen topsport, en het tegendeel is een feit kan ik zeggen als ex-triathleet. Zou de functie vn minister van sport niks voor paul van den bosch zijn? Iemand die er echt iets van kent, en dan werkelijk ook op alle vlakken. Vroeger zelf een hele goede triathleet, superleraar in de sportschool, in vele sporten een supertrainer, tja, ik zou weten vr wie ik moet stemmen.

 
At 10/03/2006 12:30:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

best regards, nice info
» » »

 
At 2/17/2007 03:12:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Where did you find it? Interesting read » » »

 
At 3/01/2007 06:46:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

This is very interesting site... »

 
At 3/17/2007 05:46:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP film editing schools

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home