donderdag, mei 25, 2006

Werk aan de winkel

Het Spaanse wielermilieu is op dit ogenblik het epicentrum van de dopingsschok die, als we de pers mogen geloven, bij uitbreiding zware verliezen kan toebrengen aan het hele Europese wielercontinent. Wat insiders al lang wisten werd met één welgerichte actie van de Spaanse politie duidelijk gemaakt aan de meest naïeve wielerliefhebber: via bloedtransfusies en een aantal gesofisticeerde medische ingrepen wordt de epotest (massaal?) ontweken. De verklaring voor een, van uit sportfysiologisch standpunt onverklaarbaar, meer en meer voorkomend fenomeen is dan ook meteen gegeven. In een ronde zien we soms renners op één, twee dagen de instorting nabij, om hen dan de volgende dag, zelfs tijdens een zware bergrit, als een feniks te zien verrijzen uit hun as. Kapot is kapot, en herstel is alleen mogelijk door aangepaste voeding, rust en/of sterk gereduceerde inspanning. Geen enkele sportfysioloog die dit zal tegenspreken. Ik hoop echt dat het hele zootje nu eens uitgemest wordt, grondig dan, tot op het bot. Tegen deze achtergrond is de beslissing van het WADA (het wereld antidoping agentschap) om het onschuldige gebruik van lagedrukkamers aan de dopingslijst toe te voegen een beetje potsierlijk. Reden: deze kamers werken prestatieverbeterend. Ik ken nog zo een aantal zaken die prestatieverbeterend werken:
  • een goede recuperatiedrank na de wedstrijd
  • trainen
  • op hoogtestage gaan
  • geboren worden en wonen op de Kenyaanse hoogvlakten
  • bij het begin van de finale van een wielerwedstrijd 60 gr suikers opnemen
  • bij iedere bevoorradingspost drinken tijdens een marathon
  • het lichaam afkoelen tijdens inspanningen bij warme en vochtige omstandigheden
  • ....

Het WADA staat nog voor een berg werk!

3 Comments:

At 5/26/2006 10:13:00 a.m., Blogger Caramel said...

Hoe werkt da principe van bloeddoping nu precies? Neemt de renner eerst EPO en tapt hij dan dat bloed af? (waardoor het epogehalte zakt?) Om het dan weer te gebruiken bij te lage waarden, zoals tijdens 3e week van een rittenwedstrijd?

 
At 5/26/2006 10:54:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Nee, heeft niks met EPO te maken, denk ik. Naarmate er prestaties geleverd worden, zakt de hematocrietwaarde (en msch nog andere waardes). Door dan bloed in te spuiten van renners die hoogtestage hebben gedaan (waarvan het hematocriet dus hoog ligt), verhoogt de ingespoten renner ook zijn waardes, en start hij terug fris aan een nieuwe etappe.

Zoiets moet het zijn, denk ik.

 
At 8/04/2006 10:22:00 a.m., Anonymous Fred said...

Het kan geen kwaad dat sportfysiologen niet al te veel invloed hebben op competitiesport

 

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home